Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Záchranný útvar pod křídly HZS ČR

Hasičský záchranný sbor ČR má nový útvar. Stovky občanů byly v úterý 6. ledna 2009 svědky slavnostního nástupu u příležitosti zahájení činnosti Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR v Hlučíně. 

Zvukový záznam projevu generálního ředitele HZS ČR genmjr. Ing. Miroslava Štěpána

Jedná se o transformovaný 157. záchranný prapor Armády ČR, který byl na základě rozhodnutí vlády k 1.1. 2009 začleněn do struktury Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR).   

Představení praporu HZS ČRPředstavení praporu HZS ČR

„Začlenění Záchranného útvaru v Hlučíně do struktury Hasičského záchranného sboru ČR představuje přelom nejen pro samotný útvar, ale i pro celý sbor. Záchranný útvar v Hlučíně je specifickou složkou  v rámci celého Hasičského záchranného sboru ČR, druhý takový útvar nemáme. Je to taková naše strategická záloha,   síly a prostředky tohoto útvaru můžeme ve druhém sledu nasadit na celém území republiky, např. při povodních či jiných rozsáhlých živelních pohromách. Útvar disponuje zkušenými specialisty a také potřebnou těžkou technikou, kterou sbor dosud neměl.  Velkou výhodou je i to, že v něm budeme mít zřízenu autoškolu pro řidiče našich zásahových vozidel a také zde bude probíhat část vstupní přípravy všech nových příslušníků sboru,“ vysvětluje generální ředitel HZS ČR gemjr. Ing. Miroslav Štěpán.  

„Přechod pod HZS ČR pro útvar znamená pokračování v předešlé práci s jedním velkým rozdílem, nyní budeme působit jako organizační složka státu a s tímto aspektem budou na nás kladeny nesrovnatelně vyšší požadavky na personální, ekonomickou a právní stránku činnosti útvaru. První velkou změnou je působnost našeho útvaru, která je celorepubliková. Kromě záchranné a humanitární činnosti se dále budeme zabývat výcvikovou a odbornou přípravou pro celý Hasičský záchranný sbor ČR. V oblasti výcviku budeme provádět základní vstupní přípravu v délce tří týdnů zaměřenou na oblast fyzické připravenosti, topografickou přípravu, chemickou, zdravotní, psychologickou přípravu a na přípravu řidičů pro skupiny C,D,E. V neposlední řadě budeme hlavními garanty u HZS ČR v odborné přípravě v oblastech strojní služby, potápěčské činnosti, pyrotechniků a kynologů,“ říká velitel Záchranného útvaru v Hlučíně plk. Ing. Radim Řehulka. 

NávštěvníciNávštěvníci

Na veřejnosti byl vůbec poprvé představen nový prapor Záchranného útvaru HZS ČR, který v průběhu slavnostního aktu předal 1. náměstek ministra vnitra  
Ing. Jaroslav Salivar veliteli Záchranného útvaru plk. Ing. Radimu Řehulkovi.  Náměstek Salivar při této příležitosti zdůraznil celorepublikovou působnost útvaru, jenž bude úzce spolupracovat s ostatními součástmi HZS ČR a dalšími složkami integrovaného záchranného systému  a  jehož činnost přispěje k bezpečnosti obyvatelstva.   

Slavnostního aktu se mj. zúčastnili 1. náměstek ministryně obrany MUDr. Martin Barták, náčelník Generálního štábu Armády ČR genpor. Ing. Vlastimil Picek, hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Jaroslav Palas, starosta města Hlučína Ing. Bernard Ostárek a také vedení Hasičského záchranného sboru ČR včetně ředitelů HZS krajů.  
 

Záchranný útvar HZS ČR vznikl k 1.1. 2009 na základě novely zákona č. 238/2000 Sb. Má celorepublikovou působnost a jeho úkolem je plnit zejména mimořádné úkoly Hasičského záchranného sboru ČR a k tomu provádět výcvik. Záchranný útvar HZS ČR dále provádí výuku a výcvik k získání řidičského oprávnění a zdokonalování odborné způsobilosti řidičů. 

U Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně pracuje 191 příslušníků a 50 občanských zaměstnanců. 

Záchranná technikaZáchranná technika

Záchranný útvar disponuje přibližně 150 ks automobilové techniky ženijního, vyprošťovacího, požárního, dopravního a zásobovacího zaměření, např.:

  • Pásový obojživelný transportér PTS 10 - používá se pro přepravu osob a techniky po vodě,
  • Požární tank SPOT 55 – vynikající prostředek pro hašení požárů ve špatně přístupném terénu,
  • Vyprošťovací tank VT 72 vypomáhající při vyprošťování techniky, strojů a těžkých předmětů s využitím navijáku a jeřábu.

K záchranným a humanitním úkolům Záchranný útvar využívá přibližně 60 ks drobné záchranné techniky typu motorových, rozbrušovacích pil, čerpadel, elektrocentrál,  bouracích kladiv a dalších prostředků. 

Činnosti Záchranného útvaru lze rozčlenit na záchrannou a humanitární činnost, výcvikovou činnost a odborné činnosti.

Útvar může pro záchranu lidských životů, zdraví a  majetku nasadit  různé  specialisty  - chemiky, kynology, potápěče, pyrotechniky, lezce-záchranáře apod. Hlučínský útvar rovněž disponuje těžkou technikou (včetně požárního tanku), kterou může Hasičský záchranný sbor ČR během mimořádných událostí využít např.  při vyprošťování extrémně těžkých a objemných břemen, uvolňování koryt řek, zprůjezdňování zavalených komunikací apod.

Záchranný útvar se také může pochlubit týmy specialistů a vybavením pro obnovu postižených území např. po živelní pohromě - zajištění nouzového zásobování elektrickou energií, přečerpávání vody velkokapacitními čerpadly, nouzové zásobování pitnou vodou, zdravotní podpora, nouzové zásobování humanitárním materiálem atd. 

V Hlučíně je rovněž připravena unikátní mobilní základna humanitární pomoci,  kde by v případě potřeby (např. při mimořádné události – povodni) našlo dočasné útočiště až 400 osob.

V hlučínském útvaru také bude probíhat část vstupní přípravy všech nových příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR.

Velmi důležitou součástí této nové organizační složky HZS ČR je autoškola, kde budou příslušníci HZS ČR získávat řidičská oprávnění na automobily těžších hmotnostních kategorií (např. cisternové automobilové stříkačky).  

Útvar byl při této slavnostní příležitosti otevřen pro širokou veřejnost, která si prohlédla připravenou záchranářskou techniku.  

Více informací o Záchranném útvaru HZS ČR v Hlučíně naleznete na www.hzscr.cz/hlucin  

kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru  ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz 

Odkazy do noveho okna

6.1. 2009 (1)

6.1. 2009 (1) 

Detailní náhled

6.1. 2009 (2)

6.1. 2009 (2) 

Detailní náhled

6.1. 2009 (3)

6.1. 2009 (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem