Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zprávy z povodňových oblastí od 3. do 10. 6. 2013

Od 3. 6. 2013 (mluvčí HZS krajů) - průběžné povodňové zpravodajství od mluvčích HZS krajů: Jaroslava Mikošky Z Brna, Venduly Horákové z Pardubic, Zdenky Štrauchové z Liberce, Pavly Jakoubková z Plzně, Martina Novotného a Venduly Matějů z Českých Budějovic, Petry Musilová z Vysočiny, Martina Kasala z Karlových Varů, Martiny Žahourkové z Hradce Králové, Leoše Marvana z Ústí nad Labem, Vladimíry Hacsikové z Olomouce, Pavlíny Adamcové z Prahy a Lenky Kostkové ze Středočeského kraje 

HZS Pardubického kraje
 
Přívalový déšť a bouřky zasáhly také Pardubický kraj. Hasiči vyjížděli ale pouze k několika případům. Během pondělí zasahovali hasiči v Hrochově Týnci, kde bylo nutné odčerpat vodu ze sklepa objektu. Naplaveniny po bouřce odstraňovali také hasiči v Ostřetíně. Ve Svitavách bylo nutné odstranit spadlý strom, který bránil plynulému silničnímu provozu. Po odpoledním vydatném dešti hned tři hasičské jednotky likvidovaly následky valící se vody z pole v Radkově. Voda zaplavila dům a jeho sklep. Pod vodou zůstala i zahrada. K odčerpání vody hasiči použili kalové čerpadlo. Hasiči po odčerpání vody pročistili ještě nedaleký kanál a propusť pro případ dalšího deště. Hasiči z Lázní Bohdanče odstraňovali padající stromy na dráty veřejné dopravy. Vodu čerpali v jednom případě také hasiči v Přelouči.
 
I během pondělního dne vyjeli na pomoc lidem postižených povodní ve Svobodě nad Úpou dobrovolní hasiči z Lázní Bohdanče.
 
por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje



HZS Olomouckého kraje


Počet výjezdů hasičů v souvislostí s průtrží mračen stoupl od 13. hodiny
na 15. Hasiči zasahovali nejprve v Mohelnici, poté na Šumpersku
(Jindřichov, Branná, Nové Losiny), poté se výjezdy přesunuly na
Bouzovsko (Bílá Lhota, Palonín, Červená Lhota), poslední výjezdy
evidujeme v Litovli.

Ve většině případů jde o zaplavené sklepy, zahrádky a garáže vodou z
polí. Hasiči odklízí bahno z komunikací a čistí kanály a kanalizační
propustě.

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci@hzsol.cz
web: olk.hzscr.cz

Na Mělnicko vyjelo i pásové vozidlo HZS Libereckého kraje

Další technika HZS Libereckého kraje zamířila do oblasti Mělnicka. Včera hasiči dopravili do sektoru Vrbno - Zelčín své obojživelné pásové vozidlo. Tento pásák se hasičům již několikrát velmi osvědčil, dokáže projet jakýkoliv bahnitý terén a dokonce i plavat. A právě v místech, kde voda již pomalu opadává a nelze jezdit na člunech, stává se pásové vozidlo jedním (leckdy jediným) z dopravních prostředků pro zajištění zásobení a humanitární pomoci. Vedle obojživelného pásového vozidla Hägglunds poskytli hasiči také týlový kontejner do sektoru Lužec nad Vltavou.

I nadále působí na Mělnicku „velitelský odřad" v obcích rozdělených do sektorů (Hořín, Kly, Lužec nad Vltavou - Vraňany a Vrbno - Zelčín) a je pravidelně prováděno jeho střídání. Stejně tak je zajištěno střídání pracovního „profesionálního odřadu" složeného z patnácti příslušníků HZS LK, který působí u Středočechů od soboty. Hasiči na mnoha místech pomáhají starostům s obnovou chodu vesnic, se zřízením a zásobením středisek humanitární pomoci, s likvidací uhynulých domácích i lesních zvířat, vyklízením a mytím objektů od bahna. Situaci však stále v některých lokalitách komplikují zatopené domy, zaplavené příjezdové komunikace či nefunkční rozvody elektrické energie. V terénu působí také psycholožka HZS LK, která poskytuje lidem psychologickou pomoc.

Mezi novými odřady JSDHO jsou 3 jednotky, které odjely do Ústeckého kraje k týlovému zabezpečení stanového městečka pro dobrovolníky v části obce Záhořany, které jsou vzdáleny zhruba 1km od jedné z nejvíce postižených obcí  - Křešice.
.        

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje
Tel.: + 420 950 470 039
Mobil: +420 775 994 933
E-mail: zdenka.strauchova@hzslk.cz
 

vytisknout  e-mailem