Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oslava hasičů a pelhřimovské krematorium

25. srpna 2010 (Ivana Svitáková) - Hasiči zasahují průměrně u téměř 290 událostí denně. V době mimořádných událostí, jako jsou povodně, sněhové kalamity, velké požáry, silný vítr, hasiči denně vyjíždějí až k osmi stovkám událostí. A to nejenže krotí plameny, vyprošťují zraněné z havarovaných aut, odstraňují spadlé stromy z komunikací, ze střech domů, ale i zachraňují z jezů, ze skal, ze zatopených domů. Hasiči ale také dohlížejí na požární bezpečnost. Činnost a působnost hasičů je široká, rozmanitá a jejich práce náročná. 

Hasičský záchranný sbor České republiky si v tomto roce připomíná 10 let svého trvání v krajském uspořádání. Za trvání novodobého Hasičského záchranného sboru ČR hasiči zachránili (v letech 2001 – 2009) přes 66 tisíc osob!
 
Příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky a všichni příznivci hasičského řemesla mají možnost se sejít jinak, než při rozsáhlé mimořádné události. Vlastně je to také mimořádná událost, ale v rámci recese, pobavení a uvolnění se po náročných službách.
 
Město Pelhřimov bude mít krematorium a hasiči u toho nebudou chybět! Starosta Zájmového sdružení hasičských hudeb České republiky Miroslav Šimon řekl: “Od 25. srpna 2010 bude široké veřejnosti zpřístupněno krematorium v Pelhřimově, které dlouhé roky návštěvníci Pelhřimova hledají a které v Pelhřimově nikdy nebylo.“
 
Populární český film Vesničko má středisková proslavil krematorium města Pelhřimov známou větou doktora Skružného v podání Rudolfa Hrušínského, který radí věčně nemocnému hostinskému Bedřichu Rambouskovi: „Jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš do čeho jdeš.“
 
„Nyní je možné krematorium navštívit a sdělit svá trápení napsáním na kartičku a zanecháním v krematoriu. Následnou kremací shoří a věříme, že sdělená trápení úplně zmizí nebo alespoň zeslábnou“, dodal Miroslav Šimon. Na zahájení provozu budou dohlížet hasiči z celé České republiky.
 
Krematorium bude přístupné od středy 25. srpna 2010, od 15 hodin.Slavnostní uvedení do provozu proběhne za účasti významných hostů v sobotu 28. srpna 2010 v 18. hodin. Krematorium naleznete poblíž obchodního domu Máj.
 
Po vzniku požáru krematoria se pokusíme požár uhasit koněspřežnou ruční stříkačkou, které budeme dodávat vodu vytvořením lidského řetězce a podáváním si přileb s vodou nabíranou z pelhřimovské kašny.
 
Akce pelhřimovského krematoria se koná v rámci 10. celostátního hasičského festivalu dechových hudeb v Pelhřimově. 
Více o festivalu na www.dh-vysocina.cz
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem