HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči si vyměnili zkušenosti se záchranou osob z výkopů

Dělník zavalený ve výkopu, nemůže se dostat ven, je zraněný a potřebuje rychle ošetřit. 

I takové zásahy musejí hasiči pravidelně během roku napříč Pardubickým krajem řešit.

Musí pomáhat rychle a efektivně a zároveň dbát také na svou bezpečnost v prostředí, které je nestabilní a hrozí dalším zřícením. Aby si naši hasiči prohloubili své zkušenosti, prověřili praktické dovednosti a inspirovali se postupy zahraničních týmů, zúčastnili se dvoudenního workshopu zaměřeného na stabilizaci výkopů a vyprošťování zavalených osob, který se konal v Olomouckém kraji hned na dvou místech.

První část zaměřená na stabilizaci budov se konala ve výcvikovém středisku v Hamrech na Prostějovsku. Hasiči probrali stabilizaci vodorovných konstrukcí, zajištění stavebních otvorů a postupné zajištění vodorovné i svislé konstrukce. Vyzkoušeli si také obsluhu stabilizační sady ve zřícené budově. Ve druhé části se hasiči věnovali taktice při vyprošťování osob z výkopů v Dolanech na Olomoucku. Zaměřili se na postupy při záchraně osob z různých typů výkopů a také obsluhu stabilizační sady ve výkopu.

Workshop se konal v rámci projektu Bezpečné pohraničí, který je spolufinancovaný z prostředků EU. Jeho cílem byla vzájemná výměna zkušeností v oblasti stabilizace v odborných skupinách Hasičského záchranného sboru Olomouckého, Moravskoslezského, Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje a také kolegů z Polska z Dolnoslezského a Slezského vojvodství.

Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Odkazy do noveho okna

výkopy1

výkopy1 

Detailní náhled

výkopy2

výkopy2 

Detailní náhled

výkopy3

výkopy3 

Detailní náhled

výkopy4

výkopy4 

Detailní náhled

výkopy5

výkopy5 

Detailní náhled

výkopy6

výkopy6 

Detailní náhled

výkopy7

výkopy7 

Detailní náhled

výkopy8

výkopy8 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem