HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V létě mohou být pro plavce a vodáky nebezpečné jezy

Stačí neopatrný pohyb po břehu nebo uklouznutí a následný pád do vodního válce pod jezem. Vodáky zase nabádají cedule, aby nenajížděli k jezu. Plavci i vodáci by si v létě měli dávat velký pozor na zrádné jezy.

V případě pádu osoby do vodního válce nastupují hasiči, kteří jsou vycvičeni na záchranu z divoké vody, jezu a vodního válce.

I samotní hasiči musí být při výcviku vybaveni ochrannými pomůckami a prostředky jako při skutečném zásahu. Hasiči se během léta seznamují s charakterem různých jezů a přístupu k vodní hladině. Jeden z výcviků se nyní uskutečnil na jezu v Tuněchodech. „Nejen hasiči musí být vybaveni ochrannými pomůckami. Doporučujeme i vodákům, aby měli patřičnou ochranu. Nejdůležitějšími jsou přilba a vesta,“ upřesňuje velitel zásahu ppor. Jiří Bureš z chrudimské hasičské stanice.

Hasiči trénují na jezech, kde je například rychlý proud až k jezu, učí se v místech, kde je například problematické zastavení nad jezem.

Jaké jsou zásady chování na jezu:

  • Nekoupejte se pod jezem
  • Nenajíždějte lodí shora blízko ke koruně
  • Nenajíždějte lodí k jezu zespodu
  • Neskákejte do jezu kvůli záchraně osob, zvířat nebo materiálu

    Vodní válec je slangový vodácký výraz pro vodní útvar, kdy přepadávající voda za příčnou překážkou ztrácí kinetickou energii a odráží se ode dna tak, že část vody se vrací zpět k překážce a část vody proudící obvykle spodem u dna odtéká. Voda zde tedy rotuje, a tím vytváří pomyslný válec.

    Člověk takto zachycený pak nemůže od jezu odplavat, protože je neustále strháván proudem zpět. Jakmile se dostane až pod přepad, je zatlačen proudem vody ke dnu a po chvíli ho voda zase tlačí nahoru. Tím zde rotuje, ztrácí orientaci a nemá čas na svou záchranu. Jeho priorita je najít hladinu a nadechnout se, než je zase tlačen ke dnu.

    por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Tuněchody

Tuněchody 

Detailní náhled

Tuněchody1

Tuněchody1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem