HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči připravili internetovou soutěž o zkušenostech lidí s detektory

smoke-detector-v1.pngOd pondělí 20. listopadu 2017 do neděle 31. prosince 2017 mohou dospělí obyvatelé České republiky posílat hasičům na e-mailovou adresu soutezhlasic@cahd.cz své literární a filmové (video) příspěvky na téma „Jak mě (nás) hlásič zachránil a nebezpečí zabránil“. Internetovou soutěž připravila Česká asociace hasičských důstojníků (ČAHD) ve spolupráci s HZS Moravskoslezského kraje, HZS Olomouckého kraje a s Fakultou bezpečnostního inženýrství VŠB-TU Ostrava.

Cílem soutěže je ohodnotit a ocenit písemné a video příspěvky soutěžících, které vycházejí z jejich osobních zkušeností při záchraně života, zdraví a majetku pozitivním působením (včasným reagováním a upozorněním) hlásičů požáru, detektorů nebezpečných plynů, např. oxidu uhelnatého, a dalších čidel sloužících pro zvýšení bezpečnosti v domácnostech. V soutěži lze vyjít také ze zkušenosti příbuzných, přátel, sousedů.

Kompletní pravidla soutěže si mohou zájemci přečíst na specializovaném webu www.detektory.cahd.cz. Soutěž bude vyhodnocena 10. ledna 2018, autoři nejlepších tří příspěvků v každé z obou kategorií (literární soutěž, videosoutěž) obdrží poštou detektor oxidu uhelnatého (1.), nebo hlásič požáru (2. a 3.). O úspěchu budou soutěžící včas informováni.

„Uměleckou“ soutěž připravila Česká asociace hasičských důstojníků ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje, HZS Olomouckého kraje a Fakultou bezpečnostního inženýrství VŠB–TU Ostrava. Je součástí dlouhodobé hasičské kampaně, varující před stále více hrozícím nebezpečím úniku zemního plynu a dalších plynných látek, například úniku propan-butanu, a také před vznikem oxidu uhelnatého v domácnostech.

Dlouhodobá kampaň odstartovala v roce 2013. Hasiči od té doby připravili mnoho akcí - vedle konferencí a seminářů pro zájmové skupiny vydali sérii preventivních letáků k dispozici obcím a jiným subjektům k bezplatnému stažení, vylepovali je ve vozidlech hromadné přepravy osob, či na svém webu poskytovali a poskytují podrobné informace o problematice, které doplňují o stanoviska nejrůznějších odborníků.

Hasiči již také připravili několik konferencí a seminářů o detektorech pro různé zájmové skupiny - majitele a provozovatele bytových domů, domovů důchodců a dalších sociálních zařízení. Nezapomněli ani na několik internetových vědomostních soutěží o detektorech.

Ve spolupráci s organizátory hasičské kampaně ČAHD již přistoupila města Olomouc a Ostrava a jejich obvody k montáži čidel do svých obecních bytů, stejně jako Moravskoslezský kraj.                                   

vytisknout  e-mailem