HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v přírodě

1FOTOGALERIEVe středu 14. června 2017 od osmi hodin ráno do dvou odpoledne bojovaly jednotky HZS Tachov, HZS Stříbro, SDH Černošín, SDH Stříbro a SDH Svojšín v katastru obce Lažany s požárem hrabanky a mladých stromků v lese.
.
Zásah byl pro hasiče vzhledem k terénu velmi náročný.
.
Požár zasáhl plochu asi 1 hektar, poškozeny byly i stromky v lesní školce. Hasební vodu hasiči k požářišti dopravovali kyvadlově, čerpací stanoviště měli zřízené na jezu ve Svojšíně.
.
Výši škod ani příčinu vzniku požáru nebylo dosud možné určit.
.
PÁR OBECNÝCH RAD
.
Vysoké teploty napomáhají vzniku požáru a také rychlému šíření především ve venkovním prostředí. Proto dbejte zvýšené opatrnosti při manipulaci s otevřeným ohněm zvlášť v době nadměrného sucha. V období sucha patří do rizikových činností nejen pálení klestu a biologického odpadu, ale i takový táborový oheň.
.
V přírodě se pokud možno vyhněte použití zdrojů otevřeného ohně, ať už to jsou sirky, cigareta, zapalovač nebo vařič. Stačí, aby nenápadná jiskra spadla do trávy či do jehličí, a během chvilky může vzniknout ničivý požár.
.
V lese a ve vzdálenosti 50 metrů od něj je celoročně zakázáno kouřit a rozdělávat oheň mimo místa k tomu vyhrazená.
.
Pokud se přes všechna doporučení rozhodnete oheň rozdělat, nikdy od něj neodcházejte. Oheň nikdy nesmí zůstat bez dozoru.
.
V případě, že se vám vymkne oheň kontrole, okamžitě volejte hasiče na číslo 150.

vytisknout  e-mailem