HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zodolnění požární stanice Přerov a souvisejícího pracoviště pro činnost Hasičského záchranného sboru

Novostavba centrální požární stanice Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v Přerově

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje získal prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj na výstavbu centrální požární stanice Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v Přerově.

Novostavba požární stanice v Přerově bude realizována v rámci projektu „Zodolnění požární stanice Přerov a souvisejícího pracoviště pro činnost Hasičského záchranného sboru“, reg. č. CZ.06.1.23/0.0/0.0/16_055/0003203, který byl podán v rámci Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014 – 2020, specifického cíle 1.3 Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof, průběžné výzvy č. 36 Stanice integrovaného záchranného systému, v investiční prioritě Evropského fondu pro regionální rozvoj 5b prioritní osy 1: Podpora investic zaměřených na řešení konkrétních rizik, zajištěním odolnosti vůči katastrofám a vývojem systémů krizového řízení.

Celkové schválené rozpočtové výdaje projektu dosahují 245 627 391,63 Kč a zahrnují způsobilé výdaje ve výši 243 581 963,88 Kč. Finanční krytí realizace projektu je zajištěno z vlastních zdrojů žadatele prostřednictvím státního rozpočtu (15 % způsobilých nákladů projektu + nezpůsobilé výdaje projektu) a spolufinancováním z evropských strukturálních a investičních fondů (85 % způsobilých nákladů projektu).

Cíl projektu

Cílem projektu je vybudování stanice základní složky integrovaného záchranného systému - HZS Olomouckého kraje, požární stanice Přerov v nové dislokaci. Součástí nově budované požární stanice budou prostory pro zajištění souvisejících činností HZS Olomouckého kraje, prostory pro krizové řízení a prostory pro výcvik a odbornou přípravu. V nově budované stanici budou umístěny prostory sloužící pro výkon služby denních příslušníků a příslušníků jednotky dislokované na požární stanici. Mimo jiné tak zde budou umístěny prostory pro výkon činností HZS v oblasti připravenosti na řešení mimořádných událostí a krizových stavů, pro koordinaci činností v rámci organizačního a operačního řízení při řešení mimořádných událostí, záchranných a likvidačních pracích, prováděných jednotkami požární ochrany, či koordinaci složek integrovaného záchranného systému na místě zásahu, ale také prostory pro zasedání stálé pracovní skupiny krizového štábu, nebo prostory určené pro provádění odborné přípravy příslušníků, která je nezbytným předpokladem pro výkon služby v jednotce. Nová dislokace stanice rovněž umožní umístění speciální techniky a nasazení sil a prostředků HZS Olomouckého kraje v přijatelné reakční době. Bude tak tedy zajištěna rychlejší doba výjezdu jednotky z místa své dislokace při vyhlášení poplachu. Současně budou realizací projektu eliminovány opakující se výskyty mimořádných událostí ohrožující chod stanice, které mají souvislost se změnou klimatu.

Chod stanice ve stávající dislokaci je totiž ohrožován opakujícími se výskyty mimořádných událostí a tato stanice nemá zajištěnu přijatelnou reakční dobu pro nasazení sil a prostředků HZS Olomouckého kraje. Stanice ve stávající dislokaci v době mimořádné události v důsledku sucha, havárií nebezpečných látek, či nových (antropogenních)rizik nebo v případě, kdy dochází ke kumulaci těchto jevů, nemá zajištěny podmínky pro rychlý výjezd k mimořádné události vyvolávající zásah stanice HZS kraje na mimořádnou událost způsobenou změnou klimatu (dlouhodobé sucho) či nových (antropogenních) rizik (havárie nebezpečné látky). S ohledem na prostorové možnosti stávající stanice také není možné umístění speciální techniky, která musí být umístěna na 20 km vzdálené požární stanici Lipník nad Bečvou. Také zde není možnost dalšího rozšíření s ohledem na nová rizika - pořízení náhradního zdroje elektrické energie pro dodávky elektrické energie do sítě, provádění dekontaminace ve vazbě na havárie s únikem nebezpečných látek, nebo vyprošťování při dopravních nehodách s únikem nebezpečné látky. Výsledkem projektu tak bude zodolněné exponované území se zvýšenou připraveností HZS Olomouckého kraje k řešení a řízení rizik způsobených změnou klimatu a novými (antropogenními) riziky. Výsledku projektu bude dosaženo tím, že v uvedeném exponovaném území bude vybudována nová požární stanice HZS Olomouckého kraje, a tím bude zajištěna adekvátní odolnost území ve vazbě na existující rizika a potřeby. Dále dojde k vytvoření podmínek pro rychlý výjezd jednotky HZS ČR k mimořádným událostem, a to změnou dislokace stávající stanice do míst méně ohrožených živelními pohromami nebo haváriemi nebezpečných látek.

Realizace projektu

Smlouva o dílo na realizaci novostavby centrální požární stanice byla podepsána 24. srpna 2018. Zhotovitelem stavby je společnost Zlínstav, a. s. Cena výstavby dosáhne, podle uzavřené smlouvy o dílo, částky 204 574 620,99 Kč bez DPH. Dne 11. září 2018 bylo zhotoviteli předáno staveniště s tím, že předpokládaná doba realizace je 612 dnů ode dne předání staveniště. Na podzim roku 2020 se předpokládá otevření nové stanice a její uvedení do užívání. V pondělí 8. října 2018 byla poklepáním základního kamene slavnostně zahájena výstavba stanice a sídla územního odboru v Přerově na ulici 9. května. 

Postupné realizaci stavby byly věnován samostatné články:

Ve středu 23. září 2020 byl slavnostním přestřižením pásky zahájen provoz požární stanice a sídla územního odboru v Přerově, více informací lze nalézt v následujícím článku:

Odkazy do noveho okna

01-FB-IMG-1596546668309

01-FB-IMG-1596546668309 

Detailní náhled

02-IMG-20200923-WA0003

02-IMG-20200923-WA0003 

Detailní náhled

22-DSC-0418

22-DSC-0418 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem