HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Znečištění rybníka na Kroměřížsku likvidují tři jednotky hasičů. Aktualizace

(8. 10. 2017) Od 16:25 hodin likvidují profesionální hasiči neznámou látku na hladině rybníka u Mrlínku na Kroměřížsku. 

V 16:00 hodin byl hasičům ohlášen žlutý povlak na hladině rybníku v Bystřici pod Hostýnem, sídelní útvar U cihelny. Na odstranění a zabezpečení neznámé látky byli vysláni hasiči z požární stanice Bystřice pod Hostýnem s velitelským automobilem a jedním zásahovým vozem.

Velitel zásahu průzkumem zjistil, že neznámá látka vytvořila na vodní hladině film, který je na ploše podobné fotbalovému hřišti. Velitel zásahu proto požádal krajské operační a informační středisko hasičů ve Zlíně o posilové jednotky. Operační důstojník vyslal na místo zásahu hasiče z centrální požární stanice Zlín s velitelským automobilem, technickým chemickým automobilem s přívěsem pro olejové havárie a jednou automobilovou cisternou, a dále hasiče z požární stanice Kroměříž s účelovým automobilem Ford Ranger s přívěsem a gumovým člunem.

Hasiči provedli další průzkum na zjištění zdroje znečištění. Ten se prozatím nepodařilo určit. Hasiči se dále dozvěděli, že k znečištění vodní plochy došlo už v sobotu 7. 10. 2017. Na výtoku z rybníka hasiči provedli norné stěny ze sorbčních válců, aby se zabránilo šíření neznámé látky.

O znečištění byla informována Česká inspekce životního prostředí a odbor životního prostředí města Bystřice pod Hostýnem. Na místo zásahu se dostavila pracovnice odboru životního prostředí a Policie České republiky.

Hasiči provedli kontrolní měření odebraného vzorku pomocí přístrojů i s pomocí testovacích proužků. Žádné nebezpečné koncentrace nebyly naměřeny. Stejně tak nebyla identifikována látka, která znečistila vodní plochu. Velící důstojník hasičů po dohodě s pracovnicí odboru životního prostředí rozhodl o odebrání vzorků. Vzorky budou ještě dnes odeslány do Chemické laboratoře Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frenštátě pod Radhoštěm.

V současné době začalo v místě zásahu intenzivně pršet. Dešťová voda zůstává na filmu ze znečištěné látky, který v této chvíli působí jako izolace proti vodě. Likvidační práce byly v této chvíli přerušeny.

Událost nadále sledujeme.

10. 10. 2017, 14:45 hodin

Látka na hladině rybníka byla chemickou laboratoří klasifikována jako nezávadná. Po dohodě se zástupcem odboru živodního prostředí města Bystřice pod Hostýnem byly odstraněny norné stěny a zásah hasičů byl ukončen.

Autor:  nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem