HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zkušený velitel se loučil po 40 letech služby

Neuvěřitelných 40 let a 163 dní sloužil Josef Grulich na prostějovské požární stanici. Dnes naposledy předal směnu jako velitel čety a ukončil tak dlouholetou službu pro Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje. 

Kariéře profesionálního hasiče zasvětil celý svůj profesní život. S hasičinou se ale neloučí definitivně, jako velitel dobrovolné jednotky ve Stražisku bude s kolegy stále v kontaktu. „Když jsem nastupoval, jezdili jsme jen k požárům. Dnes mají kluci tolik práce, musejí toho umět tolik, neustále se učí něco nového. Přál bych jim, aby to vše zvládali tak skvěle jako dosud. Zároveň bych chtěl, aby se od zásahů vždy vraceli v pořádku, aby bylo co nejméně úrazů a všichni se drželi ve zdraví. To je nejdůležitější,“ popřál kolegům velitel, který byl také instruktorem ve vyprošťování a rozhodčím požárního sportu.

DSCF4738.JPGPři vyprošťování z havarovaného traktoru, kdy hasiči zachránili život zaklíněnému řidiči

Na svém kontě má za čtyři desítky let mnoho zachráněných životů, stovky zásahů, při nichž pomáhal lidem nejen na Prostějovsku. Zkušenosti nasbírané v terénu rád předával mladším kolegům. A za nezbytnou výbavu hasiče vždy považoval smysl pro humor. „Je to nejlepší lék na psychickou zátěž, kterou v práci podstupujeme. Ať už to dopadne dobře nebo špatně, je dobré nedržet to v sobě, probrat to s kolegy. Ne vždy je to ale tak snadné, jak se řekne. Byly i zásahy, které se mi vracely třeba i tři noci po sobě,“ říká zkušený velitel, který bude nyní volné chvíle trávit ve své dílně, na zahrádce, na kole nebo s vnoučaty.

Za dlouholetou loajalitu vůči sboru a za nasazení života při záchraně druhých Josefovi Grulichovi poděkoval dnes také ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolářík. „Pan Grulich má za sebou více než 40 let služby u profesionálních hasičů, což je nádherný příklad věrnosti jednomu povolání. S úctou se dívám na to, co za tuto dobu dokázal, jaké nesmazatelné stopy zanechal ve sboru, na jeho vysokou odbornost a pracovní nasazení. A proto za mě osobně, za hasičský sbor i za občany, kterým celý život pomáhá: děkujeme,“ podotkl krajský ředitel. Do další etapy života přejeme mnoho štěstí, úspěchu a spokojenosti.

20200618_115953.jpgJosef Grulich před garážemi na stanici v Prostějově

Josef Grulich nastoupil na prostějovskou stanici v roce 1980 jako hasič. O dva roky později začal sloužit jako strojník, poté vykonával funkci směnového garážmistra. V roce 1997 povýšil na velitele družstva. O devět let později se jako velitel čety ujal směny B, kde sloužil dosud. Během své profesionální kariéry byl také instruktorem ve vyprošťování z havarovaných vozidel a rozhodčím požárního sportu. Od mládí je rovněž aktivním členem sboru dobrovolných hasičů ve Stražisku, kde nyní vykonává funkci velitele jednotky.

Fotografie jsou z archivu Josefa Grulicha.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz
Odkazy do noveho okna

20200618_115953

20200618_115953 

Detailní náhled

DSCF4738

DSCF4738 

Detailní náhled

Já a syn (2)

Já a syn (2) 

Detailní náhled

P2220013

P2220013 

Detailní náhled

P6290064

P6290064 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem