HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zhodnocení Dnů NATO 2017 z pohledu hasičů

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje a jednotky sborů dobrovolných hasičů se podílely spolu s ostatními složkami na bezpečnostních opatřeních v rámci Dnů NATO a vzdušných sil Armády ČR 2017. Mimo to byli hasiči (HZS Moravskoslezského kraje a Záchranný útvar HZS ČR) také jedním z vystavovatelů v rámci akce.

V neděli, stejně jako v sobotu (viz moje včerejší tisková zpráva), se hasiči účastnili této mezi návštěvníky velmi oblíbené a ve světě respektované akce. Vzhledem k velkému počtu zúčastněných návštěvníků i vystavovatelů působili také ve štábu složek IZS a podíleli se na bezpečnostních opatřeních. Naštěstí během celé akce nemuseli řešit žádný incident.

I přes nepříznivé počasí byli u vystavené techniky připraveni zkušení hasiči podat podrobné informace a odpovědět na nejrůznější dotazy návštěvníků. Také kolegové z řad prevence a ochrany obyvatel působili v rámci tak zvaného stanu preventivně-výchovné činnosti, kde trpělivě odpovídali na nejrůznější dotazy týkající se bezpečnosti v domácnostech i mimo ně. Byly zde také připraveny informační bannery, které obsahovaly velmi důležité informace např. o nebezpečných plynech v domácnostech, o možnostech odhalení (detekce) těchto plynů pomocí autonomních hlásičů požárů a nebezpečných plynů, či jak se improvizovaně chránit v případě úniku nebezpečné látky, např. při chemické havárii. Malí návštěvníci byli o důležitých zásadách z oblasti požární prevence a ochrany obyvatel informováni pomocí zábavných her, po jejichž absolvování jim byly předány drobné dárky. Taktéž byly připraveny dotazy pro velké návštěvníky, kteří byli mnohdy velmi překvapeni ze správných odpovědí.

V sobotu i v neděli předvedli kolegové ze stanice HZS MSK v Bílovci ukázky vyproštění zraněné osoby z havarovaného automobilu při simulované dopravní nehodě. Museli rychle, avšak opatrně, vyprostit zraněnou osobu, havarované automobily zabezpečit proti případnému vzniku požáru, zabránit úniku provozních kapalin a již uniklé provozní kapaliny zlikvidovat. To vše i za velmi nepříznivého počasí, které panovalo zejména v neděli.

Celkově lze hodnotit letošní ročník z pohledu mimořádných událostí jako velmi klidný, jelikož ani v neděli nemuseli hasiči řešit žádnou mimořádnou událost.

Závěrem mi dovolte poděkovat účastníkům, vystavovatelům, provozovatelům stánků, organizátorům i návštěvníkům za zodpovědné chování, které umožnilo z našeho pohledu bezproblémový průběh této akce. Těšíme se nashledanou na příštím ročníku Dnů NATO a vzdušných sil Armády ČR.

kpt. Ing. Petr Holub

zastupující tiskový mluvčí

HZS Moravskoslezského kraje

Odkazy do noveho okna

DnyNATOneděle (01)

DnyNATOneděle (01) 

Detailní náhled

DnyNATOneděle (02)

DnyNATOneděle (02) 

Detailní náhled

DnyNATOneděle (03)

DnyNATOneděle (03) 

Detailní náhled

DnyNATOneděle (04)

DnyNATOneděle (04) 

Detailní náhled

DnyNATOneděle (05)

DnyNATOneděle (05) 

Detailní náhled

DnyNATOneděle (06)

DnyNATOneděle (06) 

Detailní náhled

DnyNATOneděle (07)

DnyNATOneděle (07) 

Detailní náhled

DnyNATOneděle (08)

DnyNATOneděle (08) 

Detailní náhled

DnyNATOneděle (09)

DnyNATOneděle (09) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem