HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zemědělský stroj hořel za jízdy.

(1.8.2015) V sobotu odpoledne zasahovaly čtyři jednotky hasičů u požáru zemědělského stroje mezi obcemi Hvozdná a městem Zlín, místní část Štípa. 

Dne 1. 8. 2015 v 15:58 hodin přijalo operační středisko hasičů ve Zlíně oznámení o  požáru žacího stroje na komunikaci mezi obcemi Hvozdná a městskou částí Štípa na Zlínsku.  K uhašení plamenů vyjelo celkem pět hasičských stříkaček z jednotky profesionálních hasičů ze Zlína a z jednotek dobrovolných hasičů obcí Slušovice, Zlín-Štípa a Hvozdná.
 
K požáru třicet let starého žacího mačkače Fortschritt E303 došlo během jízdy z obce Hvozdná. Řidič stroje si při řízení povšiml vycházejícího kouře z prostoru pod přístrojovou deskou. Zastavil a snažil se spolu s kolegy uhasit požár za pomocí dvou práškových hasicích přístrojů. To se jim však nepodařilo.
 
Hasiči po příjezdu vytvořili jeden útočný proud vody a požár rychle zlikvidovali. Plameny však poškodily palivové vedení a asi 30 litrů nafty vyteklo na komunikaci. Z tohoto důvodu byl povolán z centrální požární stanice ve Zlíně chemický automobil. Hasiči proud nafty zachytili a uniklou pohonnou hmotu zasypali sorbentem.
 
Z důvodu zabezpečení pracujících hasičů byla oboustranně uzavřena komunikace spojující obec Hvozdnou s městskou částí Štípa.
 
Po úklidu komunikace byl žací stroj odtažen pomocí traktoru ze silnice. Provoz na komunikaci byl obnoven v 17:34 hodin.
 
Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů, který jako příčinu vzniku požáru určil technickou závadu na elektroinstalaci žacího stroje.
 
Majitel vyčíslil škodu na poškozeném stroji v předběžné výši 100 000 korun. Včasným zásahem byly uchráněny hodnoty v předběžné výši 40 000 korun.
 
Během zásahu nedošlo k poškození techniky ani ke zranění zasahujících hasičů.
 
Autor: nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem