HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ze staticky narušeného domu v Nuslích bylo evakuováno šest osob, na místě zasahoval USAR tým

Ve Ctiradově ulici v pražských Nuslích zasahovali pražští hasiči od 17:58 hodin v pondělí 12.06.2017 u staticky narušeného činžovního domu. Na místě byly jednotky z centrální a holešovické stanice včetně speciální USAR týmu. 

2 HZSP_13-3.jpg

V blízkosti předmětného činžovního domu probíhají stavební práce, které pravděpodobně narušují statiku domu. V minulosti byly v domě instalovány sádrové terče kvůli sledování narušených stěn. Hasiči na místo opět přivolali statika a vytvořili průzkumnou skupinu, která asi 90 minut podrobně vyhodnocovala aktuální stav objektu. 

V 19:52 hodin přivolaný statik rozhodl, že část činžovního domu je neobyvatelná a šest osob musí dům opustit nebo se přesunout do bezpečnějších prostor. Stavební úřad následně dočasně pozastavil vedlejší stavbu. Hasiči na místo povolali pracovníky plynárenské pohotovosti, u případu zasahovala i Policie ČR. Případ byl kompletně zadokumentován a předán příslušným úřadům, statikovi a majiteli domu. 

1 HZSP_14-3.jpg

Hlavním úkolem USAR týmu je zajištění, vyhledání, vyproštění a prvotní ošetření osob uvězněných v sutinách objektů, zřícených následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání. USAR odřad je způsobilý k vyhledávání s pomocí vyhledávacích psů a vyhledávací techniky, k vyzvednutí těžkých nákladů, k prořezávání železobetonu a ocelových konstrukcí, k záchraně s využitím lan, ke stavbě vzpěr a k odhalování i izolaci nebezpečných materiálů. Cílem USAR operací je zachránit co největší počet lidí v co nejkratším čase a zároveň minimalizovat riziko pro záchranáře.

vytisknout  e-mailem