HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zdravotnický výcvik HZS Středočeského kraje

O víkendu 25. až 27. května se uskutečnil druhý ročník zdravotnického výcviku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. 

Stejně jako v loňském roce probíhal výcvik pomocí modelových situací, které byly zaměřené na transporty zraněných osob z nepřístupných terénů. Pro letošek byla pro plnění úkolů vybrána složitá lesnatá oblast v okolí hradu Kokořín na Mělnicku. Cílem výcviku bylo sjednotit postupy a vzájemně si předat zkušenosti, které hasiči zařazení na pozici zdravotníka napříč krajem mají. Situace byly mnohdy vyhrocené do extrému, ale jak se potvrdilo, vždy je lepší pro zvyšování odbornosti zvolit složitější scénáře, než k jakým ve skutečnosti běžně dochází. Modelové situace tak byly připraveny s velkou pečlivostí a díky tomu hodně připomínaly realitu.

Co konkrétního budou na místě řešit, dopředu hasiči nevěděli, aby byla zachována co největší autentičnost události. Po splnění každé modelové situace ihned dostali příkaz k výjezdu na další s tím, že k novému případu obdrželi jen základní informace. Obdobně jako loni se ukázalo velmi užitečné a prospěšné si vyzkoušet možnosti, jak kterou situaci s ohledem na zraněného nejlépe vyřešit.

Hasiči byli rozděleni do družstev po čtyřech, což odpovídá počtu, ve kterém nejčastěji vyjíždějí k reálným zásahům. Počasí tento rok opravdu přálo, což na druhou stranu znamenalo pro všechny týmy velkou zátěž, protože celý výcvik probíhal v zásahovém oděvu. Navíc došlo oproti loňskému roku k rozšíření stanovišť na deset. Novinkou byla spolupráce se Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje, kdy na dvou stanovištích probíhal výcvik přímo pod dohledem výjezdových posádek ZZS.

Modelové situace:

  • muž zavalený stavební sutí,
  • výbuch plynové lahve v domě se dvěma osobami,
  • popálené osoby při rozdělávání ohně,
  • resuscitace,
  • navádění na resuscitaci miminka s následnou posttraumatickou péčí,
  • muž po pádu ze skály,
  • akutní infarkt myokardu,
  • pád cyklisty do strže,
  • těžký úraz lesního dělníka,
  • muž nabodnutý na roxorovou tyč.

Poděkování patří sborům dobrovolných hasičů Mšeno, Řepín, Čísovice a Klínec, jejichž členové dělali figuranty, bez kterých by tento výcvik nemohl být realizován. Velký dík směřujeme také k zaměstnancům bufetu Zámecká, kteří nám poskytli prostory k vytvoření stanové základny i pro týlové zabezpečení.

por. Bc. Tereza Fliegerová
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem