HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zavaleného dělníka zachraňovali mladoboleslavští hasiči se speciální technikou

Ve středu 2. října krátce po 16. hodině přijala tísňová linka středočeských hasičů oznámení o zavaleném dělníkovi v hlubokém výkopu pro kanalizaci v obci Krnsko na Mladoboleslavsku. 

Operační důstojník na místo vyslal jednotku ze stanice Mladá Boleslav – velitele čety, prvovýjezdovou cisternu s lezeckým přívěsem, lezeckou skupinu a automobilový nosič kontejnerů se speciálním kontejnerem s technickými prostředky na stabilizaci. 

Ve Středočeském kraji je vybudován systém pro zásahy při závalech a pro stabilizaci staticky narušených staveb. Stanice Mladá Boleslav je jednou z pěti speciálně vybavených stanic v kraji. Technický kontejner s bednícími deskami, trámy, stabilizačními tyčemi, lany, nářadím a dalším nezbytným vybavením byl zařazen do výjezdu v květnu roku 2018. 

Zároveň byl poplach vyhlášen také dobrovolným hasičům obce Bezno. Operační důstojník prověřoval i možnost nasazení sacího bagru ze Záchranného útvaru HZS ČR nebo místních soukromých společností. Současně s hasiči k události vyjela Policie ČR a zdravotnická záchranná služba, která na místo povolala také vrtulník.

Před příjezdem hasičů se snažili zavaleného muže vyprostit jeho kolegové. Velitel zásahu po příjezdu na místo konstatoval, že dostupnou těžkou techniku není efektivní povolávat. Rozhodl o nouzovém zajištění výkopu a ručním vyprošťování zraněného. Hasiči na dně výkopu muže po celou dobu záchranných prací resuscitovali. Po více než půlhodině mimořádně fyzicky namáhavé práce měl dělník vyproštěnu horní polovinu těla a jednu nohu. Přes maximální nasazení všech zúčastněných lékař před půl šestou konstatoval úmrtí.

Hasiči dokončili stabilizaci výkopu a muže zcela vyprostili. Následně tělo ohledal koroner a Policie ČR. Člen týmu posttraumatické péče HZS Středočeského kraje na místě mimořádné události poskytoval první psychickou pomoc kolegům zesnulého.

Před 21. hodinou bylo místo předáno stavební firmě, která zabezpečila okolí výkopu. Hasiči se pak vrátili na základnu. Okolnosti a příčinu vzniku této tragické události vyšetřuje Policie ČR – útvar Služby kriminální policie a vyšetřování.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem