HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zastavení úniku kyseliny chlorovodíkové z proraženého nadzemního zásobníku, takový byl úkol pro zasahující hasiče při taktickém cvičení

Z projíždějícího nákladního vozidla po přilehlé silnici II/358 se uvolnilo kolo, které prorazilo oplocení areálu skladu chemických látek firmy ve Slatiňanech a nárazem do nadzemního zásobníku způsobilo jeho proražení. Ze vzniklé praskliny v zásobníku vytékala uskladněná kyselina chlorovodíková, do záchytné jímky pod zásobníkem. Tato kyselina začala reagovat s usazeninami a nečistotami v jímce a vytvářela se v okolí úniku mlhovina a silný kyselý zápach. Naštěstí se tato situace nestala, ale byla námětem pro cvičení profesionálních a dobrovolných hasičů.

Havárii zpozorovali zaměstnanci pracující na venkovním stáčišti žíravin. Okamžitě informovali o události vedoucího provozu a ten okamžitě volal tísňovou linku.

Jednotky po svém příjezdu ihned provedly průzkum s vytyčením tzv. nebezpečné zóny. Simulovaný zásah byl veden v dýchacích přístrojích a přetlakových protichemických oblecích. Dále bylo nutné zatmelit prasklinu v zásobníku. Postavena musela být dekontaminační zóna s dekontaminační sprchou k očistě zasažených hasičů nebezpečnou látkou.

Velitel zásahu spolupracoval s odbornými pracovníky firmy, kteří měli znalosti o objektu i dalších skladovaných chemických látkách.

„Procvičili jsme zde součinnost hasičů v nebezpečné zóně s hasiči v přípravném, předávacím a nástupním prostoru a tím docílili zkrácení doby pobytu hasičů v protichemických oděvech a zefektivnění zásahu,“ uvedl mjr. Mgr. Petr Drápalík, velitel stanice Chrudim.

Při cvičení se hasiči seznámili s novými objekty v areálu, jejich provozem a specifiky případného technického nebo požárního zásahu.

Cvičení se účastnily jednotky profesionální z Chrudimi a dobrovolné ze Slatiňan, Chrudimi a Chrasti.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

TC únik látek CR (1)

TC únik látek CR (1) 

Detailní náhled

TC únik látek CR (2)

TC únik látek CR (2) 

Detailní náhled

TC únik látek CR (3)

TC únik látek CR (3) 

Detailní náhled

TC únik látek CR (4)

TC únik látek CR (4) 

Detailní náhled

TC únik látek CR (5)

TC únik látek CR (5) 

Detailní náhled

TC únik látek CR (6)

TC únik látek CR (6) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem