HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásahy prvního dne roku 2023

Za první den roku 2023 evidujeme celkem 36 událostí, což je o 20 více než loni. Potvrzuje to tak, že letošní silvestrovské oslavy byly co se následných požárů a jiných mimořádných událostí týče pro hasiče náročnější než loni. Z 36 událostí bylo 16 požárů, 4 dopravní nehody a další různé technické zásahy. 

Jednotky hasičů zasahovaly už od prvních minut nového roku. V noci likvidovaly převážně požáry drobnějšího charakteru - zahoření zbytků zábavní pyrotechniky, kontejnerů a dalšího odpadu. Nad ránem zasahovaly všechny složky IZS také u první letošní tragické dopravní nehody, kdy se na silnici č. 14 mezi Rychnovem nad Kněžnou a Solnicí střetl osobní vůz s chodcem, ten na místě svým zraněním podlehl.

I na Nový rok se jednotky požární ochrany zapojily do pátrací akce po pohřešované ženě a dítěti, které hledají policisté v okolí Pece pod Sněžkou už několik dní. Asi třicítka dobrovolných hasičů z Pece pod Sněžkou, Horního Maršova, Svobody nad Úpou a Mladých Buků prohledávala určené oblasti Krkonoš na základě pokynů policistů. Hasiči se pohybovali často v těžko přístupném a příkrém terénu. K přepravě sice používají i terénní čtyřkolky, ale při samotném prohledávání lesního terénu musí vytvořit pátrací skupiny, které kousek po kousku prochází místy hůře prostupný lesní porost. Večer bylo nasazení jednotek sboru dobrovolných hasičů ukončeno, jejich další zapojení se bude řídit požadavky Policie ČR.

Výběr ze zásahů krajských hasičů ze dne 1. 1. 2023:

Čermná nad Orlicí - dopravní nehoda - 00:04
První zásah roku 2023 jsme zapsali už čtyři minuty po půlnoci. Jednotky HZS Rychnov nad Kněžnou a JSDH Borohrádek vyjely k dopravní nehodě osobního auta, které se mělo střetnout se zvěří na silnici č. 317 u Čermné nad Orlicí (u odbočky na Číčovou). Uvnitř vozu byla zraněná osoba. Nebyla zaklíněna, ale z vozu ji přesto museli hasiči opatrně vyprostit na páteřní desce, dále byla v péči posádky ZZS.

Rychnov nad Kněžnou - dopravní nehoda - 06:20
Na silnici č. 14 mezi Rychnovem nad Kněžnou a Solnicí došlo ke srážce osobního vozidla s chodcem, ten na místě svým zraněním podlehl. Místo nehody zabezpečovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, kteří ho potom předali policistům. 

Starý Bydžov - požár - 11:10
Profesionální hasiči z Nového Bydžova a JSDH Starý Bydžov byli vysláni na hřbitov ve Starém Bydžově, kde zřejmě od zapálené svíčky zahořely túje. Požár hasiči rychle zlikvidovali, nedošlo ke škodě na majetku.

Lochenice - požár - 11:51
Na silnici č. 33 u Trotiny zasahovali hasiči u požáru osobního automobilu. Plameny zasáhly motorovou část, nikdo nebyl při události zraněn. Na vině byla technická závada, škoda byla vyčíslena asi na 20 tisíc korun. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové - Pražská a JSDH Lochenice. 

Žacléř - únik nebezpečných látek - 14:32
Posádka ZZS přivolala hasiče do ulice B. Němcové, u pacienta se záchranářům rozezněl detektor nebezpečného oxidu uhelnatého. Na místě byli profesionální hasiči z Trutnova a JSDH Žacléř. Skutečně byly hodnoty CO naměřeny, hasiči uzavřeli přívod plynu, odpojili karmu a prostory odvětrali. Jedna osoba byla transportována do nemocnice. 

Hajnice - dopravní nehoda - 16:18
Na silnici č. 37 u Výšinky došlo v odpoledních hodinách ke střetu dvou osobních vozidel, částečně blokovala provoz na komunikaci. Dvě zraněné osoby skončily v péči ZZS. Při události zasahovali profesionální hasiči ze stanice Dvůr Králové nad Labem a JSDH Hajnice. Zabezpečili havarovaná auta, zlikvidovali unikající provozní kapaliny a postarali se o úklid vozovky. 

Nové Město nad Metují - požár - 16:19
Zřejmě zbytky po zábavní pyrotechnice způsobily v části Vrchoviny požár starého vykotlaného stromu. Louka v okolí byla podmáčená, k místu se hasiči dostali pěšky. Strom uhasili pomocí vody z vaků a pokáceli ho. Při události zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky a JSDH Nové Město nad Metují.

Hradec Králové - požár - 18:14
Po novoročním ohňostroji v centru Hradce Králové došlo k zahoření krabice od pyrotechniky. Požár uhasili rychle dobrovolní hasiči z Třebše, kteří zajišťovali na místě požární dohled. Nebyla způsobena žádná škoda. 

Předměřice nad Labem - dopravní nehoda - 18:55
Na silnici č. 33 zasahovali profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové - Pražská a z centrální stanice Hradec Králové u nehody dvou osobních vozidel. Jedno z aut se po nehodě ocitlo v příkopu. V péči posádky ZZS skončili tři lidé. Hasiči zabezpečili místo události a odstranili následky nehody. 

Martina Götzová, tisková mluvčí

FOTO: HZS KHK a JSDH Horní Maršov /foto z pátrací akce v Krkonoších)
 

Odkazy do noveho okna

DN Předměřice n. L.

DN Předměřice n. L. 

Detailní náhled

DN Předměřice n. L. 2

DN Předměřice n. L. 2 

Detailní náhled

P Nové Město n. M. 1

P Nové Město n. M. 1 

Detailní náhled

P Nové Město n. M. 2

P Nové Město n. M. 2 

Detailní náhled

P Nové Město n. M. 3

P Nové Město n. M. 3 

Detailní náhled

P OA Lochenice 2

P OA Lochenice 2 

Detailní náhled

P OA, Lochenice

P OA, Lochenice 

Detailní náhled

P túje, Starý Bydžov

P túje, Starý Bydžov 

Detailní náhled

Pátrací akce Pec p. S. 1

Pátrací akce Pec p. S. 1 

Detailní náhled

Pátrací akce Pec p. S. 2

Pátrací akce Pec p. S. 2 

Detailní náhled

Pátrací akce Pec p. S. 3

Pátrací akce Pec p. S. 3 

Detailní náhled

Pátrací akce Pec p. S. 4

Pátrací akce Pec p. S. 4 

Detailní náhled

Pátrací akce Pec p. S. 5

Pátrací akce Pec p. S. 5 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem