Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výběr zásahů měsíce dubna

10. 5. 2022 - K radosti všech hasičů můžeme konstatovat, že měsíc duben byl méně náročný na požáry v přírodním prostředí, než letošní březen. Dokonce i oslavy pálení čarodějnic byly pro hasiče klidné, za což jsme velmi vděční. A jaký byl tedy měsíc duben pohledem hasičů, zjistíte ve výběru zásahů napříč celou republikou, který jsme pro vás, jako obvykle připravili. 



POŽÁRY



Požár výrobny dřevěných briket si vyžádal vyhlášení třetího poplachového stupně

Půl hodiny před půlnocí v noci na úterý, 4. dubna 2022, byl středočeským hasičům oznámen požár ve firmě na výrobu dřevěných briket v Sedlčánkách nedaleko Čelákovic v okrese Praha-východ. 

Vzhledem k tomu, že oznamovatel uvedl, že požárem je zasažena celá hala, vyslal operační důstojník na místo profesionální hasiče z Českého Brodu, Nymburka a Staré Boleslavi spolu s dobrovolnými hasiči obcí Čelákovice a Lysá nad Labem. První jednotky, které dojely na místo, nasadily dva vodní proudy především k ochraně okolních objektů. V době zahájení zásahu byly požárem zasaženy dvě venkovní haly o půdorysu 50x9 metrů a 35x9 metrů.

Po zhodnocení situace nechal velitel zásahu zvýšit poplachový stupeň na druhý a povolal na místo další jednotky. K události vyjeli dobrovolní hasiči z Brandýsa nad Labem a Přerova nad Labem. Zároveň byl povolán také protiplynový automobil, který disponuje zásobou náhradních lahví do dýchacích přístrojů, v kterých celý zásah probíhal. Na Labi bylo zřízeno čerpací stanoviště k plynulé dodávce vody k hašení požáru. Protože bylo zapotřebí zřídit druhé čerpací stanoviště a střídat zasahující hasiče v dýchací technice, byly povolány další posilové jednotky – dobrovolní hasiči obcí Břežany II., Bříství, Jirny, Kounice, Nové Jirny, Poříčany, Semice, Stará Boleslav, Vyšehořovice a Zápy. Obě čerpací stanoviště byla nakonec přesunuta k hydrantům a voda byla na místo dodávána kyvadlově cisternami.

Před jednou hodinou v noci byl požární poplach zvýšen dokonce na třetí. Z Mladé Boleslavi byl povolán také týlový kontejner, který poskytuje zázemí pro zasahující hasiče, a z Nymburka kontejner kombinovaného hašení, který disponuje zásobou hasebních prostředků. Z kladenské stanice byl vyslán spojový vůz, jehož úkolem je řídit na místě radioprovoz.

K efektivnějšímu zdolání požáru bylo místo rozděleno na dva úseky, každé s vlastním velitelem. Velitel zásahu nechal také zřídit svůj štáb, který je využíván při koordinaci složek integrovaného záchranného systému a připravuje rozhodnutí velitele zásahu.

Pár minut po půl třetí byl požár pod kontrolou a dále se nešířil, a proto byla nahlášena jeho lokalizace. Za další půlhodinu se už mohly některé jednotky vrátit na své základny. K odvětrání objektu použili hasiči přetlakovou ventilaci a k úplnému dohašení všech ohnisek bylo nasazeno pěnotvorné zařízení PRO/pak. Ve tři čtvrtě na čtyři bylo možné snížit poplachový stupeň na druhý a za další třičtvrtěhodinku dokonce na základní. V 6:11 byla nahlášena likvidace požáru. Všechny jednotky se tak mohly vrátit na své základny. Místní dobrovolné jednotce Čelákovice byla nařízena dohlídka nad požářištěm.

K zachování akceschopnosti držela dobrovolná jednotka obce Kostelec nad Černými lesy pohotovost na své zbrojnici.

Škoda byla vyčíslena na osm milionů korun, hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši dalších pěti milionů korun. Příčinou požáru je technická závada na elektroinstalaci.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-vyrobny-drevenych-briket-si-vyzadal-vyhlaseni-tretiho-poplachoveho-stupne.aspx



Náročný zásah při požáru rodinného domu a auta zaměstnal 9 jednotek

Náročný noční zásah mají za sebou prostějovští hasiči. V úterý, 5. dubna 2022, před druhou hodinou v noci vyjížděli do Držovic k požáru rodinného domu. Jelikož budova hořela v celém rozsahu, zasahovaly na místě jednotky ze II. stupně požárního poplachu, konkrétně jich bylo 9. Škoda se bude pohybovat mezi 5 až 10 miliony korun, budeme ji ještě na základě dalšího šetření upřesňovat. 

OLK_Požár rodinného domu a auta v Držovicích_hořící objekt a proud vody dopadající na plameny.jpgPožár byl ohlášen v 1 hodinu a 46 minut na naše krajské operační a informační středisko s tím, že hoří rodinný dům. Při příjezdu na místo a prvotním průzkumu bylo zjištěno, že hoří dvoupodlažní budova, osobní automobil ve vjezdu a přilehlé zemědělské přístavky na ploše 30x50 metrů. Ihned bylo nasazeno 5C proudů. Do zásahu se zapojila i výšková technika a velkoobjemové cisterny.

Během hodiny dostali hasiči rozsáhlý požár pod kontrolu a zároveň bránili okolní objekty v uliční zástavbě. Při následných hasebních pracích bylo využito vysokotlaké zařízení Cobra na likvidaci ohnisek v mezistropním prostoru. Ta se vyhledávala termokamerou, rozebírala se stropní a střešní konstrukce, aby se hasiči do těžce přístupných míst dostali a mohli je dohasit. Cobra byla využita také k injektáži trámů stropní konstrukce, aby se zamezilo šíření požáru na sousední objekt.

Zásah probíhal v dýchacích přístrojích, povolán byl rovněž protiplynový automobil se zásobou náhradní dýchací techniky. Hasiči požár zlikvidovali krátce před 7 hodinou ráno a požářiště předali k dohledu starostovi obce a místní dobrovolné jednotce.

Při hasebních pracích v okolí domu byla na zahradě nalezena osoba bez známek života. Přivolaný lékař zdravotnické záchranné služby konstatoval smrt. Okolnosti a příčiny případu šetří kriminalisté z PČR, kteří rovněž úzce spolupracují na šetření příčin požáru s našimi vyšetřovateli.

Na místě zasahovaly profesionální jednotky ze stanic Prostějov a Olomouc a jednotky SDH Držovice, Prostějov-Vrahovice, Prostějov-Žešov, Plumlov, Kostelec na Hané, Dub nad Moravou a Mostkovice.

https://www.hzscr.cz/clanek/narocny-zasah-pri-pozaru-rodinneho-domu-a-auta-zamestnal-9-jednotek.aspx



Požár penzionu v Rýmařově se škodou 7 milionů, dvě zraněné osoby

Až dvanáct jednotek hasičů zasahovalo od úterního rána, 19.4.2022, přes dopoledne u požáru penzionu Mary v Rýmařově (okres Bruntál), který si vyžádal zranění dvou osob (zřejmě bez vážnějšího ohrožení na životě) a předběžně odhadovanou škodu sedm milionů korun. Hasičům se podařilo uchránit před požárem všechny okolní budovy, včetně nejbližšího rodinného domku, jemuž se v jednu chvíli začalo kouřit ze střechy.

MSK_Požár penzionu v Rýmařově_hasiči před téměř uhašenou ohořelou budovou.jpgOperační středisko hasičů bylo o požáru penzionu informováno v úterý krátce po půl šesté ranní. Do Palackého ulice vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Rýmařov, Krnov a Bruntál, včetně automobilové plošiny AP 40 MB Econic Bumar z bruntálské stanice, společně s nimi devět jednotek dobrovolných hasičů – Rýmařov, Malá Morávka, Dolní Moravice, Bruntál, Dvorce, Vrbno pod Pradědem, Horní Město, Břidličná a Horní Benešov.

Už při příjezdu hasičů hořela celá budova z dřevěných trámů a dřevěných sendvičových stěn. Hasiči museli ze skladu vynést 5 tlakových lahví na dusík a propan butan, které ochlazovali v místním venkovním bazénku, další dvě tlakové lahve se roztrhly ještě uvnitř penzionu, ale nikoho nezranily.

Oheň dostali hasiči pod kontrolu zhruba za dvě hodiny, komplikované dohašování s pečlivým proléváním dřevěných částí objektu bude pokračovat podle odhadů až do úterního odpoledne. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-penzionu-v-rymarove-se-skodou-7-milionu-dve-zranene-osoby.aspx



Požár s výbuchem zničil rodinný dům v Loučce na Vsetínsku

Požár a výbuch vyděsil v neděli, 24. dubna 2022, okolo páté hodiny ranní obyvatele obce Loučka na Vsetínsku. Na místo postupně vyjelo osm jednotek hasičů (profesionální hasiči ze stanic Valašské Meziříčí a Zlín a dobrovolné jednotky z Podhradní Lhoty, Loukova, Loučky, Kunovic, Kelče a Bystřice pod Hostýnem) a byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Velitel zásahu si na místo povolal i USAR tým z Ostravy a kolegy ze Záchranného útvaru Hlučín.

ZLK_Výbuch a požár RD v Loučce na Vsetínsku_hasiči stabilizují poničenou budovu.jpg

Po příjezdu hasiči jedním proudem hasební vody požár uhasili. Poté rozebírali konstrukce domu a dohašovali skrytá ohniska. Následně odstraňovali sutiny a zpřístupnili tak prostor dalším zasahujícím složkám. Vzhledem k velkému poškození budovy museli hasiči provést statické zajištění zbylé části.

Při požáru byl vážně zraněn muž, kterého do nemocnice transportoval vrtulník.

Na místě od ranních hodin stále zasahují složky IZS. Příčina a okolnosti vzniku požáru jsou nyní v šetření hasičů a Policie ČR. Škoda na majetku prozatím nebyla vyčíslena.
 

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-s-vybuchem-znicil-rodinny-dum-v-loucce-na-vsetinsku.aspx




DOPRAVNÍ NEHODY



Hasiči vyprošťovali dva sypače na Opavsku

K nehodám dvou sypačů s radlicemi, které sjely na Opavsku do příkopu, vyjelo během neděle 3. dubna 2022, několik hasičských jednotek – konktrétně dvě dopoledne do Štáblovic a tři odpoledne do Melče. Obě události, kdy vozidla skončila shodně v příkopu oběma pravými koly, se obešly bez zranění. Zasahovat musela v obou případech speciální technika ze stanice HZS MSK Ostrava-Zábřeh.

První nehoda se stala už před devátou hodinou ranní ve Štáblovicích. Zasahovaly zde dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Opava a Ostrava-Zábřeh, odkud přijel vyprošťovací speciál Tatra 815 Omars, automobilový jeřáb Demag/Terex a kontejnerová pojízdná dílna.

Stejná technika v neděli odpoledne zasahovala i v Melči, pouze jednotku HZS MSK z Opavy „vystřídali“ jejich kolegové ze stance HZS MSK Vítkov. Navíc zde pomáhala jednotka dobrovolných hasičů z Melče.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-vyprostovali-dva-sypace-na-opavsku.aspx



Nehoda tří aut uzavřela silnici v Rožnově pod Radhoštěm

Dopravní nehoda tří osobních vozidel uzavřela v pondělí, 5. dubna 2022, v podvečer na několik hodin část ulice Meziříčská v Rožnově pod Radhoštěm. Po střetu zůstala ve vozidle zaklíněna jeho řidička.

ZLK_Nehoda tří aut v Rožnově pod Radhoštěm_pro zraněnou osobu přiletěl vrtulník ZZS.jpgPár minut po šesté hodině večerní byli vysláni k nehodě profesionální hasiči ze stanice Valašské Meziříčí a hasiči města Rožnov pod Radhoštěm. Ti po příjezdu průzkumem zjistili, že došlo ke střetu tří osobních vozidel a ke zranění chodkyně. Neprodleně zahájili vyprošťovací práce, aby vytáhli z vozidla řidičku. S použitím hydraulických nůžek se hasiči dostali k řidičce a poté ji na páteřové desce vytáhli ven z vraku vozidla. Taktéž u vozidel provedli protipožární opatření a odpojení autobaterií. Došlo i k velkému úniku provozních kapalin, které hasiči zasypali sorbentem.

Při nehodě byly zraněny celkem čtyři osoby, které skončily v péči posádek zdravotnické záchranné služby. Pro jednu byl přivolán i vrtulník letecké záchranné služby, který přistál na hlavní silnici v místě nehody.

Po odvezení všech zraněných do nemocnice následovalo rozsáhle vyšetřování ze strany Policie ČR. Poté hasiči asistovali při odtažení vozidel. Na závěr provedli úklid vozovky, neboť části vozidel a velké množství použitého sorbentu se nacházely na desítkách metrů silnice a jejího okolí. Po více než čtyřech hodinách zásahu se vrátili hasiči zpět na své základny.

https://www.hzscr.cz/clanek/nehoda-tri-aut-uzavrela-silnici-v-roznove-pod-radhostem.aspx



Nákladní vůz se opřel o zeď hřbitova

Ve čtvrtek, 14. dubna 2022, zasahovaly jednotky HZS Jihomoravského kraje ve Slavkově u Brna u nehody v centru města. Při události se nikdo nezranil. 

Operační středisko vyslalo k nahlášené nehodě krátce před 10. hodinou jednotku HZS ze stanice ve Slavkově u Brna. Hasiči na místě zjistili, že nákladní vůz s návěsem zůstal opřený pravým bokem o hřbitovní zeď. 

Hasiči zajistili místo nehody, zjistili, že událost je bez zranění a bez úniku provozních kapalin. Odtah si majitel zajistil specializovanou firmou. Velitel zásahu si na místo povolal další techniku ze stanice Vyškov a následně hasiči zajistili nakloněný návěs a stabilizovali poškozenou zeď. 

Vzhledem k tomu, že hrozilo zborcení zdi, zajistili hasiči ve spolupráci s technickými službami odstranění kolumbária ve zdi hřbitova, aby nedošlo k jejich poškození. 

Vozidlo bylo následně postaveno zpět na kola a mohlo odjet. Velitel zásahu si na místo nechal povolat statika k posouzení stavu zdi a další síly a prostředky k její stabilizaci. 

https://www.hzscr.cz/clanek/nakladni-vuz-se-oprel-o-zed-hrbitova.aspx



Do auta na přejezdu najel osobní vlak

Osobní auto vjelo v pátek, 22. dubna 2022, před polednem na železniční přejezd na trati mezi Novými Hamry a Vysokou Pecí. V tu chvíli zde projížděl vlak, který do vozidla narazil. Auto pak vlak před sebou tlačil více než sto metrů. Ve zdemolovaném vozidle zůstal zaklíněný řidič.

Po přijetí oznámení nehody vyslali hasiči na místo devět jednotek hasičů. První jednotka hasičů na místě potvrdila, že se jedná o nehodu vlaku a osobního vozidla s tím, že vlak zůstal po srážce na kolejích a z vlaku není nikdo zraněný. Řidiče z osobního auta museli hasiči vyprostit s použitím hydraulických vyprošťovacích nástrojů, vedle místa nehody zároveň připravili prostor pro přistání záchranářského vrtulníku. Po ukončení záchranných prací hasiči asistovali při vyproštění vozidla z kolejiště. Po celou dobu zásahu byl provoz na trati zastavený. Proč se nehoda na železničním přejezdu stala zjišťuje drážní inspekce a policie.

Zasahující jednotky: HZS Karlovy Vary (CAS 20 Scania), HZSp SŽ Cheb (CAS 20 Scania), JSDH Nejdek (CAS 15 Nejdek), JSDH Potůčky (CAS 20 Scania), JSDH Pozorka (DA), JSDH Pernink (CAS 15 Man), JSDH Abertamy (CAS 16 Renault), JSDH Chodov (CAS 30 T815), JSDH Nová Role (CAS 20 Renault)

https://www.hzscr.cz/hzs-karlovarskeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi.aspx




TECHNICKÉ ZÁSAHY



Hasiči spolupracují s dalšími složkami IZS v Ostravě po výbuchu munice

Dvě desítky hasičů ze dvou ostravských jednotek zasahovaly v pátek, 8. dubna 2022, ráno a dopoledne v Ostravě-Hulvákách poté, co krátce před osmou hodinou ranní došlo k výbuchu munice z druhé světové války u paty rekonstruovaného bytového domu. Zajistili zde jednu zraněnou osobu, kterou předali týmu ZZS MSK. Nečekaný výbuch ve výkopu u paty domu při rekonstrukci domu a jeho kanalizačního vedení nepřežil jeden ze stavebních dělníků (49).

Hasiči v první fázi, kdy ještě nebyla známa příčina tragické exploze, kontrolovali v domě i okolí, zdali nedošlo k úniku plynu. Využívali k tomu specializované měřící přístroje. Zapojili se do evakuace celkem pěti desítek osob, 11 z nich odvezli evakuačním autobusem Karosa na nedaleké hřiště, kde čekali v teple restaurace na ukončení činnosti složek IZS na místě zásahu.

Po výbuchu na místě zasahovala jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Ostrava-Zábřeh, která sem přijela pěti hasičskými vozidly, společně s ní jednotka dobrovolných hasičů Ostrava-Nová Ves. Ještě po 14. hodině bylo na místě k dispozici Policii ČR jedno hasičské vozidlo HZS MSK ze Zábřehu s pětičlennou osádkou, fungující jako požární hlídka a technická záloha.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-spolupracuji-s-dalsimi-slozkami-izs-v-ostrave-po-vybuchu-munice.aspx



Vystresovanému muži se závratí z výšek pomohli ze střechy hasiči

Profesionální hasiči zasahovali v pátek, 8. dubna 2022, odpoledne v Pardubicích u rodinného domu, když řemeslník nemohl slézt ze střechy rodinného domu.

„Po příjezdu na místo jsme zjistili, že muž je na střeše domu. Dělník měl obrovskou závrať a sám se dolů nedostal,“ vysvětluje napínavé chvíle zásahu jeho velitel ppor. Bc. Petr Dvořák ze stanice Pardubice. Muž byl asi ve čtyřmetrové výšce a zhruba čtyři metry od kraje střechy. „V této problémové situaci a pro muže náročné chvíli, jsme mu poskytli odbornou psychologickou pomoc,“ vysvětluje Dvořák. Poté hasiči s lezeckou technikou muže dostali po žebříku ze střechy bezpečně na zem.

https://www.hzscr.cz/clanek/vystresovanemu-muzi-se-zavrati-z-vysek-pomohli-ze-strechy-hasici.aspx



Pád ultralightu na letišti Příbram

Ve čtvrtek, 21. dubna 2022, tři minuty po šesté hodině večer přijalo operační a informační středisko středočeských hasičů oznámení o pádu malého letadla na letišti Příbram poblíž obce Dlouhá Lhota. 

SČK_Pád ultralightu v Příbrami_hasiči provádí protipožární opatření.jpgK místu vyjely profesionální jednotky ze stanic Dobříš a Příbram společně s dobrovolnou jednotkou z Drásova. Ještě než dojely na místo, obdržely upřesňující informace o předpokládaném zranění jednoho ze dvou členů posádky.

Po příjezdu k události a rychlém průzkumu hasiči zjistili, že se v ultralightu nacházely dvě osoby, které utrpěly lehčí poranění. Zároveň se z poškozeného stroje šířil dým. Proto velitel zásahu nařídil provést protipožární opatření a zahašení počínajícího požáru. Společně s hasiči na místo přijela i zdravotnická záchranná služba, která si převzala oba zraněné.

Po kontrole ultralightu velitel zásahu poslal dobrovolnou jednotku z Drásova zpět na zbrojnici a ponechal na místě profesionální hasiče.

Pro případ dalšího výjezdu byla dobříšská profesionální stanice zálohována dobrovolnou jednotkou obce Dobříš, která držela pohotovost na své zbrojnici.

https://www.hzscr.cz/clanek/pad-ultralightu-na-letisti-pribram.aspx



Mladík spadl do skalní průrvy

JMK_Záchrana muže ze skalní průrvy_hasiči vytahují muže na nosítkách.jpg
V pátek, 22. dubna 2022, zachraňovali hasiči na Blanensku mladíka po pádu do skalní průrvy. 

Před 13. hodinou přijalo naše operační středisko informaci o pádu osoby ze žebříku do několikametrové hloubky. Událost se stala v oblasti přírodní rezervace Vratíkov nedaleko Boskovic. Na místo vyrazili hasiči vč. příslušníků s lezeckou specializací ze stanice Blansko a Boskovice, dobrovolní hasiči z Vratíkova a hasiči-letečtí záchranáři na palubě policejního vrtulníku.   

https://www.hzscr.cz/clanek/mladik-spadl-do-skalni-prurvy.aspx



Zasahovali jsme u úniku nebezpečné látky

Tři lidé skončili v péči ZZS po kontaktu s nebezpečnou látkou, která unikla v pondělí, 25. dubna 2022, v nákladním vozidle na okraji Boskovic. 

Dnes po 11. hodině začal zásah ve sběrném dvoře na okraji Boskovic. Nebezpečná látka unikla v nákladním prostoru vozidla. Tři osoby ošetřila záchranná služba a následně je odvezla do nemocnice.  

Hasiči na místě vytyčili nebezpečnou zónu. V dýchací technice a jednorázových protichemických ochranných oděvech zajistili látky do bezpečného kontejneru, vyčistili nákladní prostor vozidla a příslušníci z chemické laboratoře odebrali vzorky.  

Zásah byl na místě ukončen krátce po půl druhé odpoledne. 

https://www.hzscr.cz/clanek/zasahovali-jsme-u-uniku-nebezpecne-latky.aspx




ZVÍŘATA



Hasiči zachránili na Novojičínsku stárnoucí klisnu z bahna a vody, kůň přežil

Čtyři jednotky hasičů se zapojily do čtyřhodinové záchrany jednadvacetileté klisny Grety, která na okraji výběhu v Jeseníku nad Odrou, místní části Blahutovice (okres Nový Jičín), sklouzla v sobotu, 9. dubna 2022, odpoledne do potoka a zůstala bezmocně ležet v mazlavém bahně.

Hasičům se ji podařilo vytáhnout v několika etapách. Nejprve ji z bahna a ledové vody vytáhli rukama pomocí požární hadice. Po několika „zdravotních“ přestávkách ji postavili na nohy pomocí speciální trojnožky a záchranné sítě, po odpočinku ji z popruhů uvolnili.

Podle čerstvé informace vděčné majitelky odešla Greta v neděli dopoledne na jinou pastvu a „vypadá zatím v pohodě“.

V sobotu po 15. hodině požádala majitelka klisny hasiče o pomoc při její záchraně z bahna a vody. Na místo postupně vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Nový Jičín, Ostrava-Přívoz (specializovaná na záchranu zvířat) a Ostravy-Zábřehu s technickým kontejnerem, společně s nimi jednotka dobrovolných hasičů Jeseník nad Odrou-Hůrka.

Pole pokynů a pak osobní přítomnosti veterináře se hasiči pustili do záchrany vysílené Grety, která se nedokázala v ledové vodě a kluzkém bahně pohnout, natož zvednout. Protože do těžkého terénu nemohla obvyklá hasičská vyprošťovací technika, například automobilový jeřáb, hasiči si museli poradit jinak. Na její vytažení z vody a bahna na „břeh“ použili nezavodněnou požární hadici B. Na pomoc pak přijela „lehčí“ vyprošťovací technika z Ostravy-Zábřehu i s trojnožkou a záchrannou sítí s pevnými popruhy.

Koně se takto nakonec podařilo zvednout, mezitím dostal infuzi, čerstvou vodu i seno. Čekalo se na nedělní ráno, zda Greta sobotní martyrium přežije, což se k radosti majitelky i hasičů stalo.

https://www.hzscr.cz/menu-informacni-servis-zpravodajstvi.aspx?q=Y3BpPTQ%3d



Bobří rodinka uvízla v šachtě

V sobotu, 23. dubna 2022, ráno pomáhala naše jednotka ve spolupráci s městskou policií v Hodoníně při záchraně z hloubky. V asi dvoumetrové šachtě tam uvízla bobří rodinka. Během půl hodiny se podařilo všechna čtyři zvířátka dostat ven. Bobři nepoděkovali a pelášili hned do řeky.

Šachta bude zabezpečena, aby se situace nemohla opakovat.

      Do textu.png

https://www.facebook.com/HZSJMK/posts/4492645090837419
 



Zachránili jsme srnce

Zamotáte se hned, ale vyprostit se, to už není úplně snadné. A když jde o zvířátko, o to je to náročnější. Srnečkovi, který se zamotal do sítě u jednoho objektu v Pardubicích, pomohli ve středu, 27. dubna 2022, hasiči.

Nejprve jsme museli srnce pořádně chytit a držet, aby se nehýbal a pak doslova vymotat parůžky ze spárů provázků. Jakmile byl srnec vysvobozen, odnesli ho do volné přírody a bez jakéhokoliv zranění vypustili zpět do přírody. Srnec za záchranu hasičům bohužel nepoděkoval a zmizel v nedalekém lese.

Jsme rádi, že má příběh dobrý konec.

PAK_2 hasiči vymotávají srnce přichyceného parůžky do sítě.jpg

https://www.hzscr.cz/clanek/zachranili-jsme-srnce.aspx


 


Hasičský záchranný sbor České republiky



Zdroj:
HZS Středočeského kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Karlovarského kraje

HZS Pardubického kraje
HZS Jihomoravského kraje
HZS Olomouckého kraje

HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna

SČK_Požár výrobny briket_pohled na halu v plamenech a hasiče s proudnicí

SČK_Požár výrobny briket_pohled na halu ... 

Detailní náhled

OLK_Požár rodinného domu a auta v Držovicích_hořící objekt a proud vody dopadající na plameny

OLK_Požár rodinného domu a auta v Držovi... 

Detailní náhled

MSK_Požár penzionu v Rýmařově_hasiči před téměř uhašenou ohořelou budovou

MSK_Požár penzionu v Rýmařově_hasiči pře... 

Detailní náhled

ZLK_Výbuch a požár RD v Loučce na Vsetínsku_hořící dům

ZLK_Výbuch a požár RD v Loučce na Vsetín... 

Detailní náhled

ZLK_Výbuch a požár RD v Loučce na Vsetínsku_hasiči stabilizují poničenou budovu

ZLK_Výbuch a požár RD v Loučce na Vsetín... 

Detailní náhled

MSK_Vyprošťovýbá sypače

MSK_Vyprošťovýbá sypače 

Detailní náhled

MSK_Vyprošťování sypače

MSK_Vyprošťování sypače 

Detailní náhled

ZLK_Nehoda tří aut v Rožnově pod Radhoštěm_pro zraněnou osobu přiletěl vrtulník ZZS

ZLK_Nehoda tří aut v Rožnově pod Radhošt... 

Detailní náhled

ZLK_Nehoda tří aut v Rožnově pod Radhoštěm_hasiči vyprošťují zraněné osoby

ZLK_Nehoda tří aut v Rožnově pod Radhošt... 

Detailní náhled

JMK_Pohled na havarovaný nákladní vůz_návěs zůstal viset na zdi hřbitova

JMK_Pohled na havarovaný nákladní vůz_ná... 

Detailní náhled

KVK_Osobní vlak narazil do auta na přejezdu mezi Novými Hamry a Vysokou Pecí_vyprošťování zraněného

KVK_Osobní vlak narazil do auta na přeje... 

Detailní náhled

MSK_Hasiči spolupracují u případu výbuchu munice v Ostravě

MSK_Hasiči spolupracují u případu výbuch... 

Detailní náhled

PAK_Hasiči pomáhají slézt muži ze střechy dolů po žebříku

PAK_Hasiči pomáhají slézt muži ze střech... 

Detailní náhled

SČK_Pád ultralightu v Příbrami_hasiči provádí protipožární opatření

SČK_Pád ultralightu v Příbrami_hasiči pr... 

Detailní náhled

JMK_Záchrana muže ze skalní průrvy_hasiči vytahují muže na nosítkách

JMK_Záchrana muže ze skalní průrvy_hasič... 

Detailní náhled

JMK_Únik nebezpečné látky v nákladním vozidle_hasiči v ochranných oblecích likvidují nebezpečnou látku

JMK_Únik nebezpečné látky v nákladním vo... 

Detailní náhled

PAK_2 hasiči vymotávají srnce přichyceného parůžky do sítě

PAK_2 hasiči vymotávají srnce přichycené... 

Detailní náhled

MSK_Hasiči pomáhají na nohy jednadvacetileté klisně

MSK_Hasiči pomáhají na nohy jednadvaceti... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem