HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásah při výskytu ptačí chřipky v Dobřenicích

Dobřenice - 21. 1. 2023 16:30

Nákazu ptačí chřipkou typu H5N1 potvrdili v uplynulém týdnu veterináři v komerčním chovu kachen v Dobřenicích na Královéhradecku. Z rozhodnutí veterinární správy musel být celý chov čítající 23 tisíc kusů drůbeže utracen. Vzhledem k množství kachen požádali veterináři při vymýcení nákazy o součinnost hasičský záchranný sbor. Zásah je prováděn podle konkrétní typové činnosti, která upravuje společný postup složek IZS při výskytu ptačí chřipky. Na místě bylo celkem 70 profesionálních hasičů z HZS Královéhradeckého kraje a Záchranného útvaru HZS ČR, kromě nich byla do řešení mimořádné události zapojena i Policie ČR, veterinární správa a zaměstnanci firmy. 

“Místo zásahu se připravovalo od časného rána. Vystavěli jsme stanoviště pro vystrojování zasahujících osobními ochrannými prostředky, dekontaminační stanoviště a zázemí. Uvnitř areálu hospodářství byla vytyčena nebezpečná zóna. V ní se střídaly skupiny hasičů nasazené na vynášení drůbeže, a to zhruba po dvou hodinách práce. Pod dohledem veterinářů a ve spolupráci s místními zaměstnanci vynášeli hasiči kachny mimo prostor haly a ukládali je do kontejnerů s oxidem uhličitým,” upřesňuje postup při zásahu náměstek krajského ředitele a velitel zásahu plk. Jan Čech.

Všichni zasahující byli při provádění likvidačních prací v nebezpečné zóně oblečeni do jednorázového ochranného oděvu, holínek, rukavic, brýlí a štítu. Pro ochranu dýchacích cest měli ústa kryta respirátorem.

Nebylo to jen zajištění technické pomoci při vynášení drůbeže z hal. Hasiči zabezpečovali také dekontaminaci a dezinfekci zasahujících, techniky a prostor. Vozidla projížděla dekontaminační linkou, vyprázdněné haly procházeli hasiči s termogenerátory vytvářejícími dekontaminační mlhu. Díky ní je možné relativně rychle dezinfikovat i větší prostory.

Ukončení zásahu předpokládáme kolem 18. hodiny.

FOTOGALERIE

Dobrenice_0023.jpg

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS KHK, Michal Fanta

vytisknout  e-mailem