HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásah Plzeňských hasičů na chemickou látku

Chemická reakce uvnitř cisterny zavinila únik látky přes poškozený ventil.  

18Fotogalerie zde.

V pondělí 27. srpna 2012 vyjela cisterna přepravující chemickou látku z areálu Západočeských komunálních služeb v Plzni do Písku. Při přepravě si řidič zhruba po deseti minutách jízdy všiml, že mu z cisterny přepravovaná látka uniká. Sjel z dálnice na 74,5 km ve směru na Rozvadov a odstavil vozidlo u krajnice v blízkosti nákupního centra Olympie v Plzni Černicích. 
 
Podle informací řidiče, označení ADR a bezpečnostního listu byla cisterna naplněna odpadem z výroby lepidel na bázi polyuretanu. V cisterně došlo pravděpodobně k chemické reakci, v jejímž důsledku unikly přepravované látky a páry přes poškozený ventil.
 
Hasiči k události vyjeli v 13:01 hodin. Pomocí termovizní kamery zjistili, že uvnitř nádrže dochází k nárůstu teploty. Maximální hodnoty ukazovaly 80°C. Hasiči okamžitě zahájili ochlazování pomocí jednoho C proudu. Vpusť do retenční nádrže utěsnili pomocí sorpční stěny. Vytékající tekutina po ochlazení vodou a vzduchem ztuhla do pevného skupenství. Dále z vozidla unikaly pouze páry. Hasiči se ubezpečili, že teplota uvnitř nádrže je stabilní a nehrozí nebezpečí při další jízdě. Cisterna za doprovodu hasičských vozidel odjela zpět do areálu Západočeských komunálních služeb, a protože již k dalšímu úniku nedocházelo, bylo vozidlo předáno přepravci.
 
Výjezdová havarijní skupina CHL Třemošná odebrala vzorky, které v laboratoři analyzovala. Naměřené hodnoty se ukázaly jako pH neutrální a potvrdilo se, že přepravovaná látka není životu ani životnímu prostředí nebezpečná.
 
Po dobu zásahu byla komunikace neprůjezdná. K odstranění látky ze silnice byla povolána SÚD Svojkovice.
 
Zasahující jednotky:
 
HZS Plzeň-Košutka
HZS Plzeň-Slovany
CHL Třemošná
 
zástupci Životního prostředí

vytisknout  e-mailem