HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

ZÁPLAVY ČERVEN 2016

SOBOTA

V sobotu 25. června 2016 v dopoledních hodinách zasáhly Plzeňský kraj silné přívalové deště. Spád vody byl tak rychlý, že na mnoha místech v kraji se zvedla hladina během chvíle až o metr.  

Průtrž mračen přišla ve dvou etapách. V té první dopolední nejvíce zasáhly záplavy Klatovsko, v té druhé, odpolední, která skončila až druhý den ráno, Domažlicko a okolí Vejprnic.

Na Klatovsku se vylil z břehů Drnový potok. Problém měly v podstatě všechny obce, kterými protéká. V Lubech pak hasiči museli z pytlů písku vystavit provizorní protipovodňové hráze. V Janovicích se rozvodnila Úhlava a silnice musela být uzavřena. U Frymburka se z hráze, po které vede silnice, vylil rybník. I zde musela být silnice uzavřena, protože hrozilo nebezpečí podemletí.

Na Domažlicku přetekly rybníky, které spojuje říčka Merklínka. Z důvodu, že hrozilo protržení hrází, byly uzavřeny na mnoha místech silnice.

Do Vejprnic se přivalila voda z celého okolí, v chatové oblasti se vytvořila obrovská laguna. (PŘEHLED)

PŘEHLED ZÁSAHŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI - záplavy 25. června.png

NEDĚLE

V neděli 26. června 2016 v Plzeňském kraji téměř šest desítek jednotek PO pokračovalo v likvidování následků záplav. Celkem vyjeli hasiči k bezmála sedmdesáti událostem. Převažovalo čerpání vody ze sklepů, studní, lagun, pročišťování zanesených propustků a odstraňování popadaných stromů ze silnic. Nejvíc voda potrápila severní Plzeňsko. Do poskytování pomoci při likvidaci škod vzniklých po přívalových deštích na Klatovsku a Domažlicku se zapojili i příslušníci OOB a KP ÚO Klatovy a ÚO Domažlice, kteří již od neděle řešili požadavky jednotlivých zasažených obcí na vysoušeče. Prozatím HZS poskytl obcím ÚO Klatovy 83 ks vysoušečů (33 ks HZS PK a 50 ks NZHP Zbiroh) a ÚO Domažlice 15 ks vysoušečů. (PŘEHLED)

PŘEHLED ZÁSAHŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI - záplavy 24.-26. června.png

 

 

 

vytisknout  e-mailem