HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zapálené svíčky způsobily hned dva požáry

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim 

Dne 27. prosince došlo v rodinném domě ve Škrovádu k požáru. Majitelé si požár uhasili sami. Jednalo se o požár adventního věnce postaveného na parapetě okna. Dohořívající svíčka prvního adventního týdne zapálila vlastní věnec z hořlavého materiálu. Škoda byla předběžně odhadnuta na 70 tisíc korun.

K dalšímu požáru od svíčky vyjížděli hasiči o den později.

K požáru výškové budovy do Chrudimi vyjížděli hasiči ve čtvrtek 28. prosince v 17.36 hodin. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Chrudimi a dále dobrovolní hasiči z Topole, Chrudimi i Slatiňan. Hořelo v bytě v 5. patře výškové budovy.

Požár hasiči likvidovali pomocí proudů vody vnitřní cestou vedenou po schodišti. Zvenku byla připravena i výšková technika. Plameny zničily jednu místnost. Dvě osoby se nadýchaly jedovatých zplodin hoření, když se chtěly dostat do obývacího pokoje. To jim ale velmi silné zakouření nedovolilo. Osoby byly předány do péče zdravotnické záchranné služby. Hasičům se podařilo zachránit i kočku. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 17.49 hodin. Dále bylo nutné odvětrat zakouřené prostory pomocí přetlakové ventilace. Velitel zásahu ještě provedl měření zasažených prostorů pomocí termokamery k odhalení všech ohnisek. Požár byl zcela zlikvidován v 19 hodin. Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, který předběžně stanovil jako příčinu vzniku požáru nedbalost při použití otevřeného ohně – svíčky na svícnu na komodě v obývacím pokoji. Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 500 tisíc korun.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

adventní věnec Škrovád

adventní věnec Škrovád 

Detailní náhled

adventní věnec Škrovád1

adventní věnec Škrovád1 

Detailní náhled

svíčka na svícnu Chrudim

svíčka na svícnu Chrudim 

Detailní náhled

svíčka na svícnu Chrudim1

svíčka na svícnu Chrudim1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem