HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zaměstnance zachraňovala výšková technika i policejní vrtulník.

Námětem dnešního taktického cvičení hasičů v areálu společnosti Continental Barum,s.r.o. Otrokovice byl únik neznámé nebezpečné látky. 

Větší množství hasičských vozidel projíždějících se zapnutými majáky a sirénami po půl deváté Otrokovicemi ze směrů od Zlína a Uherského Hradiště zaujalo nejednoho z místních občanů nebo projíždějících řidičů. Veškerá technika mířila k areálu společnosti Continental Barum, s.r.o. nad kterým se za několik desítek minut začal vznášet i policejní vrtulník. Tyto dramaticky vyhlížející okamžiky provázely dnešní taktické cvičení jednotek požární ochrany profesionálních hasičů stanic Otrokovice, Zlín a Uherské Hradiště, jednotky hasičského záchranného sboru podniku Continental Barum, letecké služby Polici ČR Brno a leteckých záchranářů jihomoravských profesionálních hasičů.
 
Námětem cvičení bylo úmyslné rozptýlení neznámé nebezpečné látky v objektu hlavní administrativní budovy podniku. Po zjištění situace byl vyhlášen poplach podnikovým hasičům a byla provedena řízená evakuace téměř tří stovek zaměstnanců z administrativní budovy. Jak ale stanovil plán cvičení v objektu zůstaly jak osoby zasažené neznámou látkou, tak zaměstnanci, kterým se nepodařilo z objektu včas uniknout. Několik jich našlo útočiště ve svých kancelářích, jiní se dostali na střechu výškového objektu.
 
Po půl deváté vyslal operační důstojník krajských hasičů na místo fiktivního zásahu jednotky profesionálních hasičů s cisternovými vozidly, výškovou technikou a technicko – chemickými speciály. Nasazené síly a prostředky se pak postupně připojily k plnění úkolů cvičení.
 
Po vytýčení nebezpečných zón a zřízení nástupních prostor byly do objektu vyslány týmy hasičů v přetlakových chemických oblecích. Jejich úkolem bylo provedení průzkumu objektu, záchrana zasažených osob za pomoci snesení, měření koncentrací nebezpečných látek a jejich samotná identifikace. Samotný zásah nebyl pro hasiče nijak jednoduchý. Zdolat devět nadzemních podlaží po úzkém schodišti (cestou zpět i s nesenou zraněnou osobou), v obleku omezujícím pohyb, s limitovanou zásobou vzduchu v dýchacím přístroji a za současného přehřívání a dehydratace organismu, byl i pro trénované hasiče tvrdý oříšek.
 
Současně se zásahem uvnitř budovy byla prováděna záchrana osob pomocí výškové techniky ustavené na malém nádvoří vedle administrativní budovy. Jak bylo následně vidět na zachráněných zaměstnancích, kteří se jako figuranti dobrovolně zúčastnili této fáze cvičení, byl to zážitek na který asi hodně dlouho nezapomenou.
 
Pomyslné finále patřilo zásahu leteckých záchranářů, kteří byli spuštěni palubním jeřábem vrtulníku „visícího“ nad budovou na její střechu, kde provedli záchranu dalších ohrožených osob.
 
Všichni zachránění i zasahující hasiči postupně procházeli zřízeným dekontaminačním stanovištěm, kde si hasiči také vyzkoušeli činnost nově pořízených dekontaminačních sprch.
 
Asi po hodině od vyhlášení poplachu mohl velitel zásahu ohlásit splnění všech úkolů a ukončení cvičení.
 
Zkušenosti získané při tomto cvičení budou po jeho vyhodnocení aplikovány do taktiky jednotek při skutečných událostech.
 
Závěrem chceme poděkovat vedení a zaměstnancům společnosti Continental Barum,s.r.o. Otrokovice za možnost realizace tohoto ojedinělého cvičení a pomoc při jeho organizaci a zabezpečení.
 
 
Autor: por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje.

vytisknout  e-mailem