HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zahrádkáři vypalovali o víkendu trávu a vyšetřovatelé hasičů za to udělovali pokuty

Jarní sluníčko vytáhlo na své zahrady o víkendu všechny ty, kteří ještě nepohrabali svou zahradu. Jenže většina zahrádkářů nezvolila k jarní očistě zahrady hrábě, ale zápalky. Během víkendu hasiči zasahovali na řadě míst Pardubického kraje právě v souvislosti s požáry travního porostu.

V sobotu 25. března v 10.52 hodin zasahovaly tři jednotky hasičů u požáru trávy v Horní Čermné. Hasiči požár v brzké době zlikvidovali a vyšetřovatel hasičů udělil na místě pokutu za nedbalost při pálení porostu.

Ve 12.54 hodin zasahovali hasiči u požáru odpadu na zahradě v Chrudimi. Plameny spálily nejen porost, ale i plot u zahrady. Škoda nebyla dosud přesně stanovena.

V neděli 26. března v 13.09 hodin likvidovali hasiči požár v Rozhraní, kde opět hořela tráva. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 13.26 hodin a zcela byl zlikvidován v 13.42 hodin. Požár se velmi rychle rozšířil, a to díky silnému větru. Vyšetřovatel hasičů udělil na místě majiteli za nezodpovědné chování pokutu.

V Opatovci lidé v neděli v 13.14 hodin pomohli ženě uhasit požár porostu na zahradě. Plameny se rozšířily až na plochu o rozloze 20 x 50 m. Na místo dorazily jednotky z Opatovce a Svitav a místo zkontrolovaly.

Ve Skutíčku zasahovaly v neděli tři jednotky hasičů u požáru porostu na ploše 20 x 50 m.

Požár trávy a křovin na stráni v Pohledech Horní Hynčině likvidovaly v neděli po 16 hodině čtyři jednotky hasičů. Požár zasáhl plochu 100 x 200 m. Příčinou vzniku požáru bylo pálení klestí na zahradě. Plameny se rozšířily i na cizí pozemky. Škoda bude teprve vyčíslena. Vyšetřovatelka hasičů majiteli udělila pokutu.

Pálení staré trávy i ostatních porostů v souvislých plochách je zákonem o požární ochraně zakázáno. Ten, kdo se totiž rozhodne „vyčistit“ svou zahradu ohněm, může zaplatit i několikatisícovou pokutu. Při plošném vypalování porostů se dopouští přestupku dle zákona o požární ochraně, za který mu hrozí pokuta do 25 000 Kč. Fyzické osoby mohou provádět kontrolované spalování hořlavých látek, např. shrabanou trávu pálit na hromadě.

Právnické a podnikající fyzické osoby taktéž nesmí plošně vypalovat porosty. Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou navíc povinny, stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Právnické a podnikající fyzické osoby se při plošném vypalování porostů dopouští správního deliktu dle zákona o PO, za který jim hrozí pokuta do 500 000 Kč (stejná pokuta hrozí pro nenahlášení požáru). Dále jsou povinni spalování předem oznámit příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje. Navíc dle zákona o PO pro fyzické osoby, právnické a podnikající fyzické osoby je povinnost bezodkladně oznamovat každý vzniklý požár příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje. Nezapomeňte také, že při pálení odpadu musí být vždy postupováno v souladu s dalšími zákony, např. zákonem o ovzduší, zákonem o lesích, zákonem o odpadech nebo s vyhláškami obcí.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

tráva Pohledy

tráva Pohledy 

Detailní náhled

tráva Pohledy1

tráva Pohledy1 

Detailní náhled

tráva Pohledy2

tráva Pohledy2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem