Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zachránili nás hasiči v tanku

24.2.2012 (Nicole Zaoralová) - Vzhledem ke sněhové kalamitě, která postihla v posledních dnech Českou republiku, jsme si jako první pro představení vybrali techniku Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR , která během sněhové kalamity zasahovala v nejpostiženějších místech a to hned v pěti krajích: Olomoucký, Středočeský, Vysočina, Pardubický a Královéhradecký. Hasiči s těžkou technikou vyprošťovali především uvízlé kamiony a vozidla, aby byla zajištěna průjezdnost komunikací.  

I touto skutečností se mohou občané naší země pochlubit již od 1. ledna 2009, kdy vznikl Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR. V jeho vozovém parku se totiž, kromě jiné těžké vyprošťovací techniky, nachází i Vyprošťovací tank VT 72 B. Ten se používá zejména k vyprošťování zapadnutých, zavalených, převrácených a utopených vozidel, vlečení havarované nebo poškozené techniky v různých terénech, provádění nezbytných terénních úprav v souvislosti s vyprošťováním nebo k poskytování technické pomoci osádkám poškozených vozidel. Je vybaven radlicí a navijákem. Součástí je 19i tunový jeřáb, který se převážně používá pro vlastní vázací prostředky, jako jsou řetězy, k složení a naložení na místě zásahu.
 
IMG_4223.JPG
 
Dalším zajímavým „dopravním prostředkem“, který Záchranný útvar používá je Obojživelný transportér PTS – 10. Je určený zejména pro přepravu osob a techniky jak po souši, tak při překonávání vodních překážek. Pohyb vozidla na souši je zajišťován pásy, pro pohyb ve vodě jsou ve spodní části zádi vozu umístěny dva lodní šrouby. Nasazen může být například při povodních, kdy jeho pomocí je možné naráz přepravit až 72 osob ze zatopené oblasti do bezpečí. Pokud je to potřeba, převeze do bezpečí i automobil.
 
 
 
Výčet prostředků a techniky Záchranného útvaru můžete nalézt na: http://www.hzscr.cz/prostredky-a-technika-zachranneho-utvaru.aspx
 

 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem