HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Záchrana sebevraha z osvětlovacího stožáru.

(26.11.2015) Dopolední prověřovací cvičení jednotky profesionálních hasičů stanice Kroměříž. 

Bezprostředně po desáté hodině vyslal operační důstojník dvě vozidla profesionálních hasičů na místo hlášené události v areálu železniční stanice Kroměříž. Součástí jednotky byli i specialisté hasiči – lezci. Důvodem jejich vyslání byla informace, že na jednom z osvětlovacích stožárů plochy nádraží, ve výšce asi 25 metrů, sedí muž.

Po příjezdu a prvním pohledu na vrchol stožáru bylo veliteli jednotky jasné, že zásah je ve skutečnosti prověřovacím cvičením. Na zábradlí ochozu stožáru totiž seděl jeden z kolegů zasahujících hasičů. To, že se jedná o cvičení ale neznamenalo, že by si hasiči nějak ulevili.

V době, kdy si lezci připravovali potřebný materiál k výstupu na stožár, už se „sebevrahem“ komunikoval jeden z hasičů vyškolený v poskytování posttraumatické péče. Po zklidnění muže přišel čas pro zásah lezců. Ti se dostali až na samotný vrchol stožáru, kde pomocí lezeckého vybavení zajistili muže proti pádu a to i pro případ, že by ztratil vědomí nebo by u něj došlo k  nečekané zdravotní indispozici. Po poskytnutí předlékařské pomoci, a za nepřetržité komunikace, ho pak zasahující hasiči dostali bezpečně ze stožáru dolů.

Způsob provedení zásahu ocenil sám „sebevrah“, který působí jako jeden z instruktorů profesionálních hasičů – lezců.

Autor: por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem