HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zábavní pyrotechnika patří k Silvestru, ale...

Hasiči v této době každoročně hasí neštěstí, která jsou způsobena nesprávným používáním zábavní pyrotechniky a otevřeného ohně. Jedná se především o požáry v bytech, které vznikají od hořících svíček, například od adventních věnců, případně vánočních stromků. Dalšími iniciátory silvestrovských požárů mohou být špatně udržovaná topidla a komíny, zejména v chatách a v rekreačních objektech, kde se lidé rozhodnou oslavit příchod nového roku, a samozřejmě zábavní pyrotechnika. Jak zamezit zbytečným neštěstím v souvislosti se zábavní pyrotechnikou?  

Silvestrovská noc je pravidelně pro hasiče tou „nejžhavější“ nocí v roce. Loňský Silvestr opět znamenal zvýšený počet výjezdů, od pěti hodin odpoledne do pěti hodin ráno vyjeli pražští hasiči 48 krát, z toho k 35 požárům. Hořely popelnice, kontejnery, porosty, tráva i věci uskladněné na balkoně. Většina těchto požárů je spojena s používáním zábavní pyrotechniky.

Jak zamezit zbytečným neštěstím v souvislosti se zábavní pyrotechnikou?

Problém může nastat už při prodeji tohoto zboží. Mnohdy se snažíme ušetřit nějakou tu korunu a kupujeme pyrotechniku, která nemá odpovídající atesty nebo k ní není přibalený leták s návodem na použití v českém jazyce. Nesprávným použitím může pak dojít ke  zraněním a požárům.

Zábavní pyrotechniku skladujte mimo dosah dětí a na místech, kde nemůže dojít k její samovolné iniciaci. Petardy a světlice by také neměli brát do rukou podnapilí lidé nebo lidé pod vlivem omamných látek. Mohlo by se stát, že místo do vzduchu zamíří na kolemjdoucí osoby, na obydlí nebo auta, protože neudrží předepsaný směr.

Pyrotechniku odpalujte podle návodu venku, nikdy ne v bytě. Najděte volné prostranství, kde rachejtle nemůže zalétnout na střechu nebo na balkon či oknem do bytů, kde by způsobila požár.

Více v přiložené tiskové zprávě.

vytisknout  e-mailem