HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Za požár v galvanovně může technická závada

Foto: JSDHO Dolní DboručFoto: JSDHO Dolní Dboruč
 
            K požáru objektu galvanovny došlo v neděli 20. dubna 2014. Na operační a informační středisko hasičů byl požár oznámen v 11.33 hodin.
Na místo bylo postupně vysláno 13 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.
V prvních minutách zásahu museli k průzkumu silně zakouřených prostor hasiči používat termokameru, kterou nebyla po uhašení několika ohnisek požáru, naměřena vysoká teplota. Nasazena byla přetlaková ventilace k odvětrání. Na místo bylo povoláno i protiplynové vozidlo k měření nebezpečných koncentrací v ovzduší.
 
V uzavřeném objektu hořelo již o hodinu dříve
 
Vyšetřováním bylo zjištěno, že uvnitř objektu hořelo již zhruba o hodinu dříve. Po zhruba dvou a půl hodině zásahu došlo k „efektu“, který se nazývá backdraft (explozivní hoření). Hromadění zplodin hoření nastalo na nebývalé velké ploše - po celém rozlehlém objektu.
 
Došlo k explozivnímu hoření
 
Backdraft: Uvnitř uzavřeného objektu dochází k poklesu koncentrace kyslíku ve vzduchu, objekt je zaplněn hustým kouřem. Teplota v takovém případě dosahuje 500 i více stupňů Celsia. Tlak vzduchu rychle roste. Vlivem intenzivního sálavého tepla dochází k uvolňování výbušných plynů z předmětů v zasažené místnosti. Tyto plyny zvyšují spolu s horkými zplodinami hoření riziko vzniku backdraftu. Ten vzniká tehdy, vnikne-li do místnosti čerstvý vzduch s normální koncentrací kyslíku. Vniklý vzduch naředí směs horkých plynů pod jejich horní mez výbušnosti. Nic pak nebrání výbuchu směsi hořlavých plynů a par v zasažené místnosti.
Po tomto explozivním hoření teprve začal z objektu vycházet černý dým, který způsobila převážně hořící střešní krytina (lepenka). Je velkým štěstím, že v době backdraftu se v objektu nikdo nenacházel.
 
V ovzduší nenaměřeny vysoké koncentrace nebezpečných látek
 
Na místě zásahu byl i mobilní měřící vůz Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, kterým byly v průběhu zásahu měřeny látky v ovzduší. Hasiči již obdrželi protokoly o provedených měřeních. Stručně lze říci, že se jednalo o běžné zplodiny, které vznikají při hoření. Pracovníci laboratoře ještě odebírali vzorky vody po provedených hasebních pracích. Nebezpečné chemické látky, které se dostaly do vody, zachytila čistička odpadních vod.
Požár hasiči dostali pod kontrolu v neděli v 18.42 hodin, zcela zlikvidován byl v úterý v 9.43 hodin. Při požáru byli zraněni čtyři dobrovolní hasiči.
 
Příčinou vzniku požáru byla technická závada na přívodním kabelu k čerpadlu.
Škoda je předběžně odhadována na 200 milionů korun.
 
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem