Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Za jediný den hasiči evidovali tolik zásahů, kolik je běžně za celý týden

24.12.2023 (JF) - 23. prosince řešili hasiči sedminásobek událostí oproti běžnému dni. Zásahů evidujeme za jediný den 3488. Nejvíce nás zaměstnaly dopravní nehody a pomoc při odstraňování následků hustého sněžení, které zasáhlo nejvíce Vysočinu. Noc na Štědrý den bude v Praze letos spojena s tragickým požárem ubytovny. 

Zásahů evidujeme za 23. prosince 2023 celkem 3488, což je 709 % běžného dne. Nejvíce se jednalo o technické zásahy (popadané stromy přes silnici, zapadlá vozidla), kterých bylo 3103, téměř čtrnáctinásobek běžného dne, konkrétně 1371 % oproti průměru. Pomáhali jsme při 253 dopravních nehodách, což je 336 % průměrného dne. Celkový počet událostí dokonce překonal dvojnásobně i rušnou sobotu 2. prosince (1771 událostí), kdy jsme bojovali s rychlým nástupem zimy.

stat.png

Včera v 16:30 vyjely tři profesionální, dvě dobrovolné a jedna profesionální jednotka podniku na nahlášený požár rodinného domu do Líbeznic na Praze-východ. Požár způsobil škodu za 2 mil. Kč, uchráněny byly hodnoty ve výši dalších 3 mil. Příčinou byla nedbalost při používání prskavky u vánočního stromečku. https://twitter.com/HZS_STC/status/1738627386302701644

V obci Doloplazy na Olomoucku zasahovaly 4 jednotky hasičů u dopravní nehody osobního vozidla, které skončilo v korytě potoka. Následně u této události havaroval linkový autobus, který převážel celkem 15 cestujících. Hasiči provedli evakuaci celkem 15 cestujících a dovezli je do cílové stanice. Cestující z autobusu se obešli bez zranění.

Ve Středočeské obci Chodouň na Berounsku 3 jednotky vyjely k požáru jedné místnosti v rodinném domě. Na místě byly dvě zraněné osoby a jedna osoba byla z rodinného domu vyvedena. Škoda byla stanovena na 1 milion korun a příčina byla technická závada na ventilu propan butanové lahve.

Večer byl pak vyhlášen II. stupeň povodňové aktivity v obci Josefov na Sokolovsku. V místě proběhla evakuace deseti osob z přilehlých tří domů. S ohledem na oteplování během dne je potřeba sledovat aktuální varování Českého hydrometeorologického ústavu. Aktuálně byl vyhlášen extrémní stupeň nebezpečí dnes ráno pro okres Dačice a Soběslav v Jihočeském kraji.  

Informace z dnešního dne: V noci na Štědrý den před 4. hodinou ranní byl nahlášen požár ubytovny v městské části Praha – Zbraslav. Na místo vyjelo a u požáru zasahovalo deset jednotek hasičů. V době vzniku požáru se v objektu nacházelo 15 osob a 7 domácích mazlíčků. Dvě osoby byly převezeny zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice. V nejvíce zasažené místnosti byla nalezena osoba bez známek života. https://twitter.com/HasiciPraha/status/1738807390097543210


kpt. Ing. Mgr. Jiří Fröhlich
tiskový mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 602 105 376
e-mail:jiri.frohlich@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem