HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Za čtyři dubnové dny dvojnásobný počet požárů porostu než za loňský rok

Jeden z požárů založily děti 

Hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli za první čtyři dubnové dny ke dvojnásobnému počtu požárů v přírodním prostředí než za stejné období loňského roku. Od 1. dubna do 4. dubna hasiči zasahovali u 20 požárů porostů. Rychlým zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek ve výši 200 tisíc korun.

Druhý stupeň požárního poplachu byl ve středu 3. dubna vyhlášen u požáru lesního porostu v Městečku Trnávka. Zřízena musela být dálková doprava vody. Hasičům komplikoval hašení silný vítr. Hořel porost na rozloze asi 100 x 100 m. Plameny zasáhly zejména mladé buky.

Hasiči v Pardubicích zasahovali ve středu 3. dubna u požáru v lesoparku v Pardubicích, části Dukla. Příčinou byla hra dětí se zápalkami/zapalovačem, kdy zkoušely zapalovat papír na improvizovaném ohništi. Papír se vlivem větru rozlétnul a zapálil napadané suché lupení. Požár zlikvidovala až přivolaná jednotka požární ochrany. Pokud by k zásahu nedošlo, požár se mohl volně rozšířit na celou plochu parku a ohrozit i provoz na silnici I/37, která vede podél lesoparku.

 V Pastvinách, Vojtěchově, Jaroměřicích zasahovali hasiči ve čtvrtek 4. dubna u požáru lesního porostu, mýtiny či trávy. Po poledni se plameny rozhořely v Širokém Dole, Hnátnici i Bystrém. Hašení opět komplikoval velmi silný vítr.

Za páteční den (5. dubna) evidujeme jeden požár porostu v Záchlumí o rozloze 15 x15 m. Na místě zasahoval jednotka ze stanice Žamberk, která na místo vyjela s jednotkou ze Záchlumí. Jednalo se o požár lesa na Chlumu nad Litickým lomem. Již cestou k události bylo jednotce hlášeno, že se oheň rychle rozšiřuje. Po příjezdu na místo již byl požár v těžko přístupném terénu lomu rozšířen na zhruba 30 x 100 m. Hašení probíhalo 5 proudy „C“. Největším problémem zásahu byl silný vítr, rychlé šíření a nedostatek vody. Proto velitel zásahu žádal o další cisterny a čerpací stanoviště na řece Orlici. Celkem tedy u požáru zasahovalo 7 jednotek hasičů. Zajištěna musela být i kyvadlová doprava vody. Po řádném dohašení zůstala na místě místní dobrovolná jednotka Záchlumí až do půlnoci.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár porostu

požár porostu 

Detailní náhled

požár porostu1

požár porostu1 

Detailní náhled

požár porostu2

požár porostu2 

Detailní náhled

požár porostu3

požár porostu3 

Detailní náhled

Bystré1

Bystré1 

Detailní náhled

Jaroměřice

Jaroměřice 

Detailní náhled

Vojtěchov

Vojtěchov 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem