HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z výšky i z hloubky vás zachrání hasiči - lezci

Každý hasič musí v průběhu své kariéry u sboru projít základním výcvikem a následně pak spoustou dalších školení a cvičení, při kterých se připravuje na různé situace, s nimiž se může při práci hasiče setkat. Mimo jiné jde také o situace, kdy se může dostat do nebezpečné výšky, nebo kdy je ohrožen pádem do hloubky. V těchto případech musí vědět, jak se zachovat, jak se zajistit proti pádu, jak proti pádu zajistit svého kolegu nebo jinou osobu.
 
K tomuto účelu hasičům slouží hasičský opasek. Tato nezbytná pomůcka osobní výstroje není pouze k nošení požární sekery nebo hadicového vazáku, ale jeho prvotním úkolem je zajistit bezpečí zasahujícímu hasiči právě tam, kde by mu hrozil úraz pádem, sesutím, propadnutím apod.
 
To ovšem není všechno. Ačkoli by se to stávat nemělo a běžně nestává, můžou se hasiči při své práci dostat i do situací, kdy je ohroženo přímo jejich zdraví nebo i život a jako jediná možnost úniku z nebezpečné situace se ukáže např. únik přes balkon, z okna nebo ze střechy. Tady jim opět poslouží hasičský opasek a záchranné lano. S těmito pomůckami se musí umět slanit z výšky každý hasič. Tady ovšem výčet povinných znalostí a dovedností běžných hasičů, které se týkají práce ve výškách, končí.
 
V ostatních případech, zejména jde-li o záchranu života, se dostávají ke slovu specializované skupiny lezců, které buď pracují zcela samostatně v počtu šesti hasičů (lezecké družstvo) a nebo jsou začleněny do běžného výjezdu v minimálním počtu dvou osob (lezecká skupina).
 
Posláním těchto speciálních skupin je jakákoli záchranná činnost. Rozsah jejich zásahů je opravdu široký. Jde o záchranu uvízlých horolezců na skalách, jeřábníka z kabiny jeřábu, parašutistů, kteří přistáli na stromech nebo drátech vysokého napětí, evakuaci osob z budov při požáru, kdy nelze použít běžné evakuační cesty, vyprošťování osob ze studní, šachet nebo výkopů, záchranu cestujících na lanovce apod. Někdy se lidé dostávají do nebezpečných situací úmyslně. Jde například o osoby se sebevražednými úmysly na komínech, stožárech elektrického vedení nebo různé protestující aktivisty. I v těchto případech zasahují lezci z lezeckých skupin a těmto lidem, i když o to v mnoha případech nestojí, pomohou. Lezci ale bohužel zasahují i u případů, kdy už nejde o záchranu, ale pouze o vyproštění, vytažení nebo spuštění osob zemřelých.
 
Ne vždy potřebují pomoc jen lidé. Hasiči z lezeckých skupin občas zachraňují i němé tváře, které se dostanou do nebezpečných situací. Především kočky rády utíkají na ty nejvyšší stromy a potom nevědí jak dolů, psi se občas dostanou do různých nezakrytých studní, šachet nebo kanálů a nezbývá, než k nim spustit záchranáře na laně a oba potom společně vytáhnout. V neposlední řadě patří k činnostem lezeckých skupin různé technické pomoci. Zajištění větrem poškozených střech budov, vytažení cizího předmětu z prostoru sila, otevření zamčeného bytu slaněním ze střechy na balkon či do okna, čištění průmyslových kamer na obtížně přístupných místech na budovách, rizikové kácení stromů apod.
 
Aby byla zajištěna potřebná úroveň, bezpečnost a profesionalita hasičů-lezců, musí být náležitě vybaveni a jejich členové musí projít důkladným a náročným výcvikem.
 
Přestože je práce členů speciálních lezeckých družstev a skupin hasičů náročná a nebezpečná, snaží se všichni jejich členové, díky vysoké odbornosti a použití profesionálního vybavení a postupů, co nejvíce eliminovat všechna rizika spojená se záchranou z výšek a z hloubek a postiženým osobám zajistit co největší bezpečí a komfort při jejich záchraně.
 
 
Autor:
 
kpt.Mgr. Josef Skalka
HZS Olomouckého kraje

vytisknout  e-mailem