HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z průmyslové zóny v Zábědově v Novém Bydžově unikl ethylacetát

Organická látka unikla do podnikové kanalizace, kde byla zachycena v jímkách. Životní prostředí ohroženo nebylo. 

Aktualizace 12. 6. 2018

Únik chemické látky ethylacetát byl na krajské operační a informační středisko nahlášen v pondělí 11. 6. v 12:30 hod. Látka unikla z průmyslového areálu v množství až 15 kubíků. Vytekla do podnikové kanalizace, kde skončila v záchytných jímkách. Hasiči museli kapalinu co nejdříve přečerpat do uzavřené jímky, aby nedošlo vlivem deště k vyplavení do vodního zdroje.

Na místo byly vyslány nejbližší jednotky hasičů, a sice profesionální a dobrovolná jednotka z Nového Bydžova a dále dobrovolní hasiči ze Skřivan. Povolána byla také jednotka z centrální stanice v Hradci Králové. Ta je vybavena speciálním chemickým kontejnerem, který se využívá právě při podobných zásazích s únikem nebo přítomností chemických látek. Zásahu se zúčastnili také podnikoví hasiči z ČEPRO Cerekvice. 

Ethylacetát je organická látka, která je v přírodě odbouratelná a nejčastěji se používá jako rozpouštědlo, odlakovač nebo také jako ochucovadlo. K úniku došlo v důsledku prasklé příruby na čerpadle, kudy kapalina procházela.

Hasiči začali s přečerpáváním ethylacetátu ze záchytných jímek do jedné oddělené, odkud nemůže látka vlivem deště dále odtéct. K přečerpání použili kalová čerpadla a čerpadla do prostředí s nebezpečím výbuchu. Bezprostřední nebezpečí však zasahujícím jednotkám nehrozilo. Hasiči pracovali v zásahovém oděvu, přičemž si museli chránit dýchací cesty, ale nemuseli používat speciální protichemické ochranné oděvy.

O události vyrozumělo krajské operační a informační středisko také orgány ochrany přírody a Povodí Labe. Na místě byly odebrány vzorky, které budou podrobeny dalšímu zkoumání.

Hasiči ukončili svou činnost na místě události ve 20:31. Na místě zůstali jako poslední profesionální hasiči z Nového Bydžova a podniková jednotka ČEPRO Cerekvice. Místo předali technikovi firmy a zásah byl po 8 hodinách ukončen. 

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Zábědov (1)

Zábědov (1) 

Detailní náhled

Zábědov (2)

Zábědov (2) 

Detailní náhled

Zábědov (3)

Zábědov (3) 

Detailní náhled

Zábědov (4)

Zábědov (4) 

Detailní náhled

Zábědov (5)

Zábědov (5) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem