HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z prověřovacího cvičení přímo na dětský den

(11.9.2016) Pátek 9. září 2016 v Hošťálkové. Perný den vsetínských profesionálních hasičů. 

Páteční služba začala pro profesionální hasiči směny „A“ ze stanice Vsetín jako každá jiná. Převzetí služby od kolegů z předchozí směny, kontrola techniky a zkouška vybavení. V 07:48 se ale stanicí rozezněl poplachový signál. Podle hlášení došlo v druhém poschodí objektu základní školy v obci Hošťálková k požáru. Požární poplach byl současně vyhlášen i jednotce dobrovolných hasičů v Hošťálkové.

Už při příjezdu na místo hasiči viděli kouř, který vycházel z některých oken v druhém poschodí školy.  V plném proudu byla také evaluace žáků, kterou řídil personál školy. Celkem bylo z objektu evakuováno 200 dětí a 10 zaměstnanců. Jak hasiči rychle zjistili, celá událost byla prověřovacím cvičením a zakouření objektu měli na svědomí jejich kolegové, kteří použili filmový kouř. I přes tato zjištění pokračoval zásah obou jednotek jako při skutečné události. Podle informací chyběly tři děti. Ty hasiči našli v zakouřeném objektu a evakuovali je pomocí výškové techniky.

Po ukončení cvičení se ale hasiči na své základny nevrátili. Spolu s dětmi se přesunuli na hřiště, kde už čekali policisti, městští strážníci, záchranáři a vojáci Armády ČR. Ti všichni přijeli představit dětem svou techniku, vybavení a svou práci v rámci připraveného Dne se složkami IZS.

Mimo ukázek své techniky a vybavení hasiči dětem také vysvětlili co je mimořádná událost, jak se při ní chovat, jaká jsou čísla tísňových linek a jak komunikovat při oznámení události. Dětem také vysvětlili jaké jsou používané hasicí přístroje a jak je použít. Svou část hasiči ukončili ukázkou zásahu na místě dopravní nehody s vyproštěním zaklíněné a zraněné osoby, na které se podíleli i záchranáři. Vrak pak ještě posloužil místním dobrovolným hasičům k ukázce hašení požáru vozidla.

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem