HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z pohledu středočeských hasičů byl vstup do roku 2017 příznivý

Za poslední den roku 2016 zaznamenal Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje 33 událostí, z nichž přesně třetinu tvořily požáry s celkovou škodou 298 tisíc korun. Sedm požárů likvidovali hasiči v rámci územního odboru Kladno. Loni na Silvestra bylo z 38 zásahů 20 požárů. 

K první vážnější události vyjížděla po třetí hodině odpoledne profesionální jednotka ze stanice Jílové do Jesenice v okrese Praha-západ. Ve Vrbové ulici se v rodinném domě popálil muž, který rozdělával v krbu oheň pomocí benzínu. Ani ne hodinu poté se poplach k výjezdu ozval na centrální stanici v Kladně, odkud vyjela téměř celá jednotka k nahlášenému požáru bytu ve třetím patře panelového domu v ulici K Bažantnici v městské části Kročehlavy. Nakonec byl z požáru planý poplach, neboť se ukázalo, že z oken nevychází kouř od ohně, ale jde o páru z připravovaného silvestrovského ovaru.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje řešilo v pozdních odpoledních hodinách i dvě mimořádné události. Na železniční trati u obce Otradovice na Mladoboleslavsku spadlo před projíždějící soupravu trakční vedení a hasiči ze stanice Stará Boleslav s drážními kolegy z Nymburka pomáhali s evakuací 22 cestujících do náhradního vlaku, který přijel na vedlejší kolej.

Druhou mimořádnou událostí byl požár ve vinařické věznici, kam vyrazili profesionální hasiči z Kladna a dobrovolné sbory z Pcher a Vinařic. Požár byl objeven v malém skladu potravin v části areálu, která je o víkendech vždy uzavřena, takže zasahující hasiči nepřišli do kontaktu s vězni. Zásah dvěma proudy v dýchací technice trval asi hodinu za současného intenzívního odvětrávání objektu. Na vyšetřování požáru přijel technik požární ochrany vězeňské služby, který jako příčinu určil závadu na přívodním kabelu spotřebiče, škodu odhadl na 250 tisíc korun. Obě události se obešly bez zranění.

První výjezd nového roku si připsali berounští profesionální hasiči, kteří byli deset minut po půlnoci přivoláni do centra města, kde byl z Tovární ulice ohlášen požár v posledním patře vysokého panelového domu. Operační důstojník na místo vyslal i dobrovolné jednotky z Chyňavy a Králova Dvora. Naštěstí šlo jen o zahoření pyrotechniky, která přistála na parapetu, kde ležela krabice s cukrovím. Plameny ale poničily plastové okno a vznikla škoda ve výši 10 tisíc korun.

Od půlnoci do půl třetí se středočeské statistiky rozrostly o 11 zásahů, ve kterých převažovalo 9 požárů. Většinou hasiči likvidovali následky nesprávné manipulace se zábavní pyrotechnikou a hořící kontejnery, čemuž i s požárem v Berouně odpovídají relativně nízké škody na majetku v částce 31 tisíc korun. Pak byl skoro až do šesti hodin klid. Ve srovnání se vstupem do loňského roku bylo výjezdů o polovinu méně a obdobně klesl i počet požárů.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem