HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z lanovky zachraňoval lyžaře vrtulník

Evakuaci a záchranu osob z těžko přístupného zasněženého terénu a vyproštění lyžařů z porouchané lanové dráhy si vyzkoušeli letečtí záchranáři během součinnostního výcviku složek záchranného systému ve dnech 6. a 7. března na Šumavě v katastru města Železná Ruda – Špičák, v oblastech Pancíř, Hofmanky, Belveder a na lanové dráze Špičák. 

Cvičení IZS 11.JPGFotogalerie zde.
Výcvik leteckých záchranářů v zimním období na Šumavě se uskutečňuje každoročně. Cvičení má za úkol prověřit standardní taktické postupy při záchranných činnostech ve složitém terénu a za extrémních povětrnostních podmínek, a také záchranné postupy na lanové dráze. Důležitým cílem výcviku je ověřit součinnost mezi hasiči-leteckými záchranáři, osádkami vrtulníků a Horskou službou Šumava.
 
Součinnostní výcvik složek IZS se uskutečnil ve středu a ve čtvrtek 6. a 7. března 2013 v době od 11:00 do 17:00 hodin. Praktický výcvik probíhal v katastru města Železná Ruda – Špičák, v oblastech Pancíř, Belveder, Hofmanky, lanová dráha Špičák Sport service spol. s r. o. Po oba výcvikové dny záchranáři v dopoledních hodinách nacvičovali záchranu osob z nepřístupného zasněženého terénu, odpoledne pak výcvik probíhal na lanové dráze Špičák.
 

Evakuace a záchrana osob z těžko přístupného zasněženého terénu: připadá v úvahu v situaci, kdy osoba při turistickém nebo sportovním vyžití ztratí orientaci, popřípadě vlivem nepříznivého počasí zabloudí nebo utrpí úraz. V rozsáhlém, nepřehledném a mnohdy v nepřístupném terénu si může záchranná akce vyžádat nasazení velkého počtu sil a prostředků. Obtížně přístupný terén a extrémní povětrnostní podmínky velmi ztěžují pozemním silám pátrání často s velkou časovou prodlevou nebo je pozemní zásah přímo znemožněn. Vrtulník společně s leteckými záchranáři vypátrá pohřešovanou (zraněnou) osobu pomocí dostupných prostředků a záchranářských postupů (slanění, lanový podvěs nebo palubní jeřáb) a dotyčnou osobu zachrání.

Evakuace a záchrana osob ze sedačkové lanové dráhy: připadá v úvahu, když při provozu lanové dráhy dojde k poruše pohonu. V případě poruchy pohonu na lanové dráze se naskýtá pouze nouzové ruční řešení pohonu. Doba na posun sedaček je v tomto případě značně dlouhá nebo může dojít i k selhání spuštění nouzového pohonu. Je proto potřeba cestující evakuovat pomocí lezecké techniky, popřípadě vrtulníku.
 
V zimním období, kdy dráhu využívá mnoho rekreantů, znamená tato porucha jejich vážné ohrožení na zdraví. Výcvik je zaměřen pouze na záchranu osob pomocí vrtulníku.
 
 

vytisknout  e-mailem