HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lanovka, na kterou spadl strom, uvěznila 71 lyžařů

Do Červené Vody, Mlýnického Dvora, vyjížděli ve čtvrtek 17. ledna v 12.53 hodin profesionální hasiči ze Svitav, Ústí nad Orlicí, Králík, Pardubic, ale i hasiči ze sousedního Olomouckého kraje ze stanic Šumperk a Olomouc a dále dobrovolní hasiči z Červené Vody. Strom tady totiž spadl na lano sedačkové lanovky, a to zhruba v její polovině.

Lanová dráha vede z Mlýnického Dvora do Bukové Hory v Čenkovicích. Na svazích hory je vybudován moderní lyžařský areál, který byl v tu chvíli plný lyžařů.

Obsluha lanovky nejprve odřezala strom a pokusila se lano nahodit zpět, aby mohla v nouzovém provozu svézt lidi do bezpečí. To se ale nepodařilo.

Těsně před 14 hodinou byla zahájena evakuace všech lyžařů uvězněných na lanovce. Na pomoc byly povolány dva vrtulníky. Jeden letěl z Brna a druhý z Prahy. Z počátku nebyly přesné informace o počtu uvězněných lyžařů. Hlášeno bylo až 200 osob. Po upřesnění uvízlo na lanovce 71 lyžařů.

Hasiči se postupně rozdělili na jednotlivé úseky. Vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblížili k lyžařům na sedačce. Zde si vytvořili bod. Ustrojili vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustili lyžaře postupně dolů. A takto to pokračovalo dále až do posledního lyžaře. Na místě zasahovala pochopitelně Horská služba z Čenkovic, Jeseníků a Říček.

Při zásahu na lanovce ve zmrzlém prostředí jde o minuty. Největší problém je čas. I dojezd jednotek je samozřejmě problém. Rozhodují klimatické podmínky. Lidé, kteří na lanovce sedí, jsou oblečení na lyžování, nikoliv na sezení. Ale lanovka je v tomto případě moderní a vyhřívaná.

V 15.09 hodin na místo přiletěl první vrtulník. V 15.18 hodin druhý vrtulník. V té době bylo evakuováno asi 7 osob. Na místě nevládla žádná panika. Podle našich informací se jednalo o moderní vyhřívanou lanovku a osoby byly v pořádku. Nemáme také žádné informace o zranění. Záchrana probíhala oběma vrtulníky a také ze země. Tady byli hasiči i horská služba rozděleni na jednotlivé úseky a jak postupně jednotky dojížděly, tak obsazovaly části lanovky. S vyproštěním se začínalo v horní části. Byl tedy dán evakuační plán. Mezi uvězněnými lyžaři byly i děti. Evakuace byla ukončena v 16.17 hodin.

Nakonec velitel zásahu vydal rozkaz k provedení ještě jedné kontroly celé lanovky, aby se ubezpečil, že skutečně na lanovce nikdo není.

zdroj video: HZS Jihomoravského kraje

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

záchrana

záchrana 

Detailní náhled

záchrana1

záchrana1 

Detailní náhled

záchrana5

záchrana5 

Detailní náhled

záchrana7

záchrana7 

Detailní náhled

záchrana8

záchrana8 

Detailní náhled

záchrana9

záchrana9 

Detailní náhled

záchrana10

záchrana10 

Detailní náhled

záchrana11

záchrana11 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem