HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z karmy v koupelně v rodinném domě v Kamenné unikal oxid uhelnatý, při koupání se přiotrávil muž

K ohlášenému úniku oxidu uhelnatého z karmy vyjížděli v úterý vpodvečer polenští profesionální hasiči do rodinného domu v Kamenné na Jihlavsku. Muž se přiotrávil při koupání. Z koupelny jej vyvedli ještě před příjezdem záchranářů blízcí příbuzní. Koupelnu a dům začali také ihned odvětrávat. Zraněného muže po nezbytném ošetření na místě převezli zdravotníci sanitním vozem do nemocnice. V domě hasiči provedli kontrolní měření, kterým zjistili vysoké hodnoty oxidu uhelnatého. Dům hasiči odvětrali za pomoci přirozené a přetlakové ventilace.  

 
 
Otravy tímto plynem jsou přitom na Vysočině velmi časté. „Tichý zabiják“, jak je tento  plyn také nazýván, ukázal svoji nebezpečnost na začátku letošního roku hned několikrát v Havlíčkově Brodě.  Ve třech případech měly otravy fatální následky, o život přišli dva mladí chlapci a starší žena.
 
Neustále apelujeme na občany, aby v žádném případě nepodceňovali možná rizika. V řádném a provozuschopném stavu by měli v domácnosti lidé udržovat veškerá plynová zařízení. U těchto zařízení  doporučujeme každoroční kontrolu odborníkem, zaměřenou zejména na správný proces spalování. Pravidelně jedenkrát ročně musí být provedena kontrola spalinové cesty osobou odborně způsobilou“, upozorňuje krajský vyšetřovatel kpt. Ing. Jiří Zelenka.
 
Oxid uhelnatý se váže na hemoglobin, a to 250x rychleji než kyslík a vzniká tak karboxyhemoglobin, který zabraňuje kyslíku vázat se na červené krvinky. Dochází tak k nedostatečnému okysličení mozku a následné smrti. Jedná se o plyn bez barvy, chutí a zápachu, který je lehčí než vzduch. Jeho identifikace smyslovými orgány člověka je prakticky nemožná.
 
Rozhodně je nutné, aby každá místnost, ve které je umístěn plynový spotřebič, byla dostatečně větraná. V domácnosti by neměl chybět detektor oxidu uhelnatého, který se umísťuje přímo do obytných prostor“, dodává Zelenka.
 
 
Detektor je nutné používat v souladu s návodem výrobce a pravidelně u něj měnit baterie. V případě, že zazní alarm detektoru, pak je nutné okamžitě opustit prostory bytu či domu a namísto přivolat záchranáře.
 
„Mírnější forma otravy se projeví nevolností, zvracením, bolestmi hlavy, závratěmi, slabostí a lze ji velmi lehce zaměnit se zcela jinými onemocněními. Závažnější stupeň otravy doprovázejí neurologické příznaky, dochází k poruše vědomí,“ popisuje příznaky otravy  Zelenka.
 
 
Vždy je přitom nutné vyhledat lékařskou pomoc a zdravotnický personál informovat o možnosti intoxikace tímto plynem.
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem