HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z havarovaného kamionu unikly desítky litrů nafty

(5.12.2016) Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly od ranních hodin na místě dopravní nehody u Napajedel na Zlínsku. 

V 07:35 hodin vyslal operační důstojník na žádost Policie ČR jednotku profesionálních hasičů stanice Otrokovice k likvidaci úniku nafty z nádrže kamionu, který ležel převrácený v příkopu u hlavní komunikace z Napajedel směrem na Otrokovice.

Poloha kamionu hasičům neumožnila přístup přímo k místo úniku a jeho dalšímu zamezení. Velitel zásahu proto rozhodl o povolání technicko – chemického speciálu z centrální stanice Zlín a odčerpání nádrží kamionu. Prostor zasažený uniklou naftou hasiči zasypali sorbenty. Množství nafty, která do příjezdu hasičů už unikla, odhadl velitel zásahu na několik desítek litrů.

Po příjezdu zlínských hasičů bylo připraveno čerpadlo s jehož pomocí hasiči odčerpali více než 200 litrů nafty do připravených barelů. Použité čerpadlo je novinkou ve výbavě zlínských profesionálních hasičů. Od doposud využívaných čerpadel je toto vybaveno hadicí, kterou lze tvarovat a tak se dostat i do špatně přístupných míst, ze kterých je potřeba odčerpat pohonné hmoty.

Na místo události se také dostavil pracovník odboru životního prostředí, který po prohlídce rozhodl o nutnosti odstranění kontaminované zeminy pod nádrží kamionu.

V 09:47 hodin bylo přečerpávání nafty ukončeno a veškerý únik byl zastaven.

Vyproštění kamionu a odtěžení zeminy zabezpečí majitel vozidla. V případě potřeby budou hasiči připraveni k návratu na místo události.

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem