Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči odstraňovali popadané stromy

24. 10. 2018 (Michaela Franclová) - V souvislosti s velmi silným větrem provedly jednotky hasičů od půlnoci do 7 hodiny ranní 156 technických zásahů, jednalo se o odstraňování spadlých stromů, které zatarasily komunikace. Nejvíce zásahů bylo evidováno v Libereckém kraji, v Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina. 

silný vítr 2410.pngČeský hydrometeorologický ústav vydal včera výstrahu upozorňující na jev „Velmi silný vítr“ (vysoký stupeň nebezpečí) platnou od 23.10.2018 15:00 hodin do 24.10.2018 15:00 hodin pro kraje Středočeský, Pardubický, Vysočinu a Jihomoravský, na jev „Silný vítr“ (nízký stupeň nebezpečí) platnou od 23.10.2018 15:00 hodin do 24.10.2018 15:00 hodin pro kraje Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.

I přes to, že během přechodu studené fronty nebyl nikdo zraněn, např. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje doporučuje v době silného větru minimalizovat pohyb venkua tím se nevystavovat zbytečnému riziku.

Podrobně za HZS krajů
Liberecký kraj
Od dnešní půlnoci vyjížděli hasiči v Libereckém kraji v souvislosti se silným větrem k téměř 40 událostem.  Nejvíce událostí bylo zaznamenáno v okolí Jablonce nad Nisou, na Semilsku a Českolipsku. Pád stromu uzavřel několik komunikací v přímo v Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, ve Svoru, Kamenickém Šenově, Semilech i v Liberci. V Lučanech nad Nisou vítr vytrhl ze země autobusovou zastávku, kterou hasiči museli zabezpečit, aby neohrožovala okolí. Kvůli větvím, které se zachytily v drátech elektrického napětí, je na Jablonecku část domácností bez elektřiny. Omezený provoz je i na železničních tratích. Konkrétně mezi Křižany a Karlovem pod Ještědem. Také na trati mezi Novým Borem a Českou Lípou odstraňují hasiči z kolejiště překážky.

Ústecký kraj
Od 19:30 23. 10. do 8:00 24. 10. 2018 vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji k 25 zásahům z důvodu silného větru. Hasiči nejčastěji odstraňovali spadlé stromy a větve na pozemní komunikace, dráty vedení a jednom případě spadlý sloup. 

Královéhradecký kraj
V souvislosti se silným větrem vyjížděly jednotky požární ochrany k celkem 10 zásahům, a to zejména během včerejšího večera (23. 10.) a dnešní noci (24. 10.). Silný vítr například uvolnil část lešení v Hradci Králové, Plotištích nad Labem. Hasiči jej částečně rozebrali tak, aby nehrozilo žádné nebezpečí. Dále odstraňovali popadané stromy na Hradecku (Štít, Hradec Králové, Slatina, Kratonohy), na Trutnovsku (Žacléř, Královec) a v Krkonoších. V ranních hodinách poté vyjížděla jednotka ke spadlému stromu, který blokoval provoz na železniční trati u Kuksu.

Foto: HZS Libereckého kraje

Mediální kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem