Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zrušení pravidelné zkoušky sirén ve středu 4. března 2015

3. 3. 2015 (Nicole Zaoralová) - Pravidelná měsíční zkouška sirén, která se koná vždy první středu v měsíci, bude ve středu 4. března 2015, zrušena. Důvodem je případné spuštění sirén ve čtvrtek 5. března 2015, jako uctění památky osmi občanů, kteří zahynuli při střelbě v Uherském Brodě. O tomto spuštění rozhodne vláda ČR na svém zítřejším zasedání.  

O zrušení akustické zkoušky koncových prvků varování a vyrozumění rozhodl na základě návrhu ministra vnitra generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR. Pravidelná zkouška sirén byla v minulosti několikrát zrušena například v době, kdy byly na území České republiky povodně, aby nedocházelo k panice. Zkouška sirén byla také zrušena v květnu 2013, kdy první středa v měsíci vycházela na státní svátek 1. května - Svátek práce, aby tento den nebyl ničím rušen.
 
Zkoušky systému varování obyvatelstva se konají v souladu s vyhláškou ministerstva vnitra č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva.

 
Varování obyvatelstva zabezpečují podle zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, hasičské záchranné sbory krajů a obecní úřady.

Zkoušky se provádí zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin, kdy jsou spuštěny všechny sirény v České republice. Z technických důvodů může být spuštění signálu posunuto v čase o několik málo minut dříve, nebo může zaznít o něco později. Spouštění dálkově ovládaných sirén provádí školená obsluha zadávacího terminálu, který se nachází na krajském operačním a informačním středisku hasičského záchranného sboru kraje.
Pro zkoušku sirén se používá tzv. zkušební tón. Jedná se o táhlý nepřerušovaný tón sirény trvající 140 vteřin. Vysílá-li tento signál elektronická siréna nebo místní rozhlas zapojený do systému varování bude následně vysílána verbální informace: "Zkouška sirén, zkouška sirén, zkouška sirén. Právě proběhla zkouška sirén. Zkouška sirén".
 
Cílem zkoušek sirén je pravidelně a komplexně prověřit funkci celého ovládacího a telekomunikačního zařízení jednotného systému varování a vyrozumění a samozřejmě přezkoušet funkčnost sirén.
 
Statistika výsledků zkoušek udává, že systém varování funguje správně bez vážných problémů, poruchovost sirén je 0,5 %. Pravděpodobnost, že siréna nebude v době potřeby fungovat je 1:200, tedy velmi nízká.
 
Na celém území republiky je nainstalováno, prověřováno a udržováno v provozuschopném technickém stavu více jak pět tisíc sirén, z nichž většinu je možné ovládat dálkově. Tyto sirény pokrývají 85 % obydleného území ČR varovným signálem.
 
Existuje několik typů sirén: nejmodernější - elektronické, opatřené hlasovým modulem, elektrické rotační - s přijímačem dálkového ovládání, elektrické rotační ovládané místně tlačítkem. Někde jsou umístěny i místní rozhlasy, které umožňují vysílání varovného signálu i předání hlasové tísňové informace a jsou zapojeny do systému dálkového ovládání.
 
Provázanost jednotného systému varování a informování s hromadnými informačními prostředky umožňuje včasné a plošné informování osob o hrozícím nebo vzniklém nebezpečí.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem