Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přívalové srážky výrazně navýšily činnost hasičů

10. 6. 2013 (Nicole Zaoralová) - V odpoledních a večerních hodinách došlo k silným přívalovým srážkám na celém území Čech, v jejichž důsledku došlo k dalšímu navýšení počtu zásahů hasičů. Od dnešní půlnoci do dnešní 18 hodiny řešili hasiči více než 550 technických pomocí. Jen během posledních dvou hodin zasahovali hasiči u cca 200 událostí v souvislosti s bouřkami a přívalovými srážkami.  

Nejčastěji hasiči odstraňovali popadané stromy, stromy hrozící pádem a ulámané větve. Odčerpávali zatopené sklepy, šachty, garáže. Varovali obyvatele, pomáhali při evakuaci a zachraňovali.

Nejvíce postižené oblasti kromě těch, kde již povodně proběhly, byly – Karlovarsko, Nýřany, Domažlicko, Lounsko, Mělnicko, Mladá Boleslav, Šluknovský výběžek, Turnovsko, Semilsko.

Důležité zásahy během dnešního dne:

Ústecký kraj - . Žatecko a Podbořansko zasáhl dnes odpoledne opět prudký déšť. Hasiči čerpali vodu na různých místech v Lubenci, Žatci i Podbořanech. Jednotky vyjely do Lučanské ulice v Žatci, kde stavěly zábrany, do Kaštic u Podbořan, kde čerpaly ze sklepů. V Lubenci čerpali hasiči ve sklepech domů a rodinných domků. Hráz rybníka u školky stále přetéká, ale většina vody odtud odtéká mimo zástavbu. 

Lukáš Marvan HZS ÚK

V Ústí nad Labem byly dnes hasičské jednotky nasazeny v Roztokách, Mojžíři, Povrlech, Neštěmicích, Vaňově, Zálezlech a v Dlouhé ulici v Centru.

Středočeský kraj - V Rakovníku – Hřebečníky došlo vlivem přívalového deště k přetečení hráze rybníka, evakuováno bylo 40 osob.

Na Náchodsku v Červeném Kostelci muselo být kvůli silnému přívalovému dešti zachráněno 20 lidí z tovární haly.

Olomoucký kraj – Šumperk – silné přívalové deště v oblasti Bouzov, Bílá Lhota, Hanušovice – Branná. Jsou zde zatopené komunikace i objekty.
Hasiči už vyjížděli ke třem desítkám událostí, převážně se jednalo o zatopené sklepy, ucpané kanalizace, odstraňování nánosů bahna z komunikací apod.
V Jindřichově na Šumpersku hasiči řeší sesuv černé skládky na zahradu rodinného domu. Skládka byla ve svahu nad domem a v důsledku silné průtrže mračen se odpad částečně s hlínou sesunul na zahradu domu. Hasiči čistí zahradu od nánosu bahna a čerpají vodu z garáže.

Druhou větší událost řeší hasiči aktuálně na Litovelsku v obci Tři Dvory. V prostoru nájezdu do skladu soukromé firmy se nahromadila voda a hrozí zaplavení skladu a výrobních prostor. Asi 400 kubíků vody je na ploše 20 x 40 m. Na místě pracují dobrovolní hasiči z Červenky, Náměště na Hané a Třech Dvorů s čerpadly, budou však ještě posíleni o další jednotky z okolí.

Dálnice D5 na 104 km je zaplavena vodou a blátem. Na čas bylo nutné dálnici uzavřít v obou směrech, teď je již jeden jízdní pruh zprůjezdněn.

Zlínský kraj – Uherské Hradiště – při stavbě protipovodňové hráze byla nalezena starší plastová trhavina a muselo být evakuováno 60 osob.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem