Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jak vypadala situace z pohledu hasičů během noci

4. 6. 2013 8:00 (Nicole Zaoralová) - Hasiči zasahovali od začátku povodní u 3 748 událostí v souvislosti s povodněmi, nasazeno bylo celkem 16 101 hasičů profesionálních i dobrovolných (počítáno od 1. 6. 2013). 

Nejčetnější zásahová činnost probíhala v krajích Středočeském a  v hl. m. Praze a byla zaměřena na:
  • varování a evakuaci obyvatel,
  • výstavbu protipovodňových hrází,
  • záchranu osob a majetku,
  • čerpání vody.
 
K 6,00 hodině bylo evakuováno na území ČR 8 340 osob, nejvíc v Ústeckém kraji, 5 329.
 
Hasiči do této chvíle zachránili 326 lidí.
 
Sedm osob bylo v důsledku povodní usmrceno.
 
Většinu zásahů stále zvládají kraje pomocí svých sil a prostředků.
 
I nadále platí ústřední koordinace záchranných a likvidačních prací, kterou vyhlásilo dne 3. 6. 2013 v 8.00 hodin MV – GŘ HZS ČR a v jehož rámci soustřeďuje posilové prostředky od nezasažených krajů a Záchranného útvaru HZS ČR:
  • jsou připraveny tzv. povodňové odřady z krajů PA, JMK, odřad HZS KVY byl nasazen v SCK (Davle),
  • speciální záchranný odřad ze MSK WASAR (Water Search And Rescue) je nasazen v Mělníku a Černošicích,
  • je nasazována technika ZÚ HZS ČR ve prospěch SCK, ULK, KHK, JČK, hl. m. Prahy s ženijní technikou a pro plošnou evakuaci obyvatel,
  • střelmistři HZS ČR (JMK, OLK a ZÚ HZS ČR Hlučín) provedli v Praze odstřel pontonu na Vltavě. Následně byly povoláni do Svobody nad Úpou (zemní úpravy) a Jaroměře (spadlý most ve vodním toku),
  • jsou nasazována velkokapacitní čerpadla:
 
K plnění úkolů HZS ČR byly vydány 2. – 4. června do 8.00 hod ze skladů SOZ HZS ČR tyto věcné prostředky z centrálních zásob MV-ČR HZS ČR:
  • 56.500 protipovodňových pytlů s 37 ks plniček,
  • 800 ks nafukovacích lehátek s 15 ks pump,
  • 750 ks přikrývek UNI 67.
 
Situace v Praze
 
Berounka kulminovala v nočních hodinách a začala se upouštět Vltavská kaskáda. Předpokládá se dosažení průtoku až 3300 m3s-1 v ranních hodinách. V důsledku toho bylo v Praze rozhodnuto o zvýšení úrovně povodňových hrází až na úroveň 100 leté vody (což je 4400 m3s-1). Současně dochází k rozšíření uzavírky dalších stanic Metra. Povodňová voda do metra zatím nepronikla.
 
Jednotky HZS hl. m. Prahy provádí technické zásahy a rovněž čerpají velkokapacitními čerpadly vodu tam, kam pronikla průsaky za povodňové stěny.
 
Ponton u Žlutých lázní bude během dne fixován na tank.
 
 
Situace ve Středočeském kraji
.
Na území kraje jsou na tocích vyhlášeny 3. SPA. Nejvíce 3. SPA je dosaženo na tocích Vltava, Berounka, Labe a Sázava.
 
Nejvíce zasažená území jsou v katastrech ORP: Říčany, Černošice, Sedlčany, Poděbrady, Kolín, Český Brod a Beroun. Proběhla zasedání krizových štábů ORP: Poděbrady, Mělník, Kolín, Neratovice, Brandýs nad Labem, Benešov a Dobříš. Nejvíce se situace zhoršila v ORP Kralupy nad Vltavou, kde byla provedena evakuace sídliště. Také se zhoršuje povodňová situace v Mělníku. Nadále se očekává stálý nárůst vzedmutí dolního toku Labe v  Mělníku až na úrovni průtoku 3950 m3s-1 s hloubkou přes 920 cm a to během dne 5. 6. 2013.
 
Evakuace (lokální) proběhla v obcích: Vestec, Křinec, Solenice, Kamýk nad Vltavou, Semovice, Jirovice, Zálezlice, Hořín, Lužec, Kly a Vraňany. Od posledního hlášení bylo evakuováno dalších 360 osob. Nejvíce evakuovaných je v obcích Lužce – 167 osob, Hořín – 80 osob a Kly – 30 osob.
 
Před chvílí začala evakuace 2000 lidí v Mělníku.
 
U postižených území jsou stavěny protipovodňové hráze a probíhá odčerpávání vody.
Na místě máme předsunuty síly a prostředky ze Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu, na místě je dále Vodní záchranná služba, WASAR tým a operuje zde plovoucí transportér PTS 10.
V nočních hodinách vyjížděli do Středočeského kraje potápěči z HZS Hl. m. Prahy k opravě čističky.
 
 
Situace v Ústeckém kraji
 
V kraji bylo evakuováno 5329 osob a je připravována evakuace v Děčíně (cca 800 osob) a v Ústí nad Labem (cca 1300 osob).
 
Nadále se očekává stálý nárůst vzedmutí dolního toku Labe v profilu Ústí nad Labem až na úrovni průtoku 4150 m3s-1 s hloubkou přes 1130 cm a to během dne 5. 6. 2013. Vzhledem k transformacím probíhajícím na Mělnicku a Litoměřicku lze očekávat částečné snížení této kulminace.
 
V postižených oblastech operuje plovoucí transportér PTS 10 a předpokládáme sem přesun sil a prostředků z Mělnicka, během zítřka, pokud už nebudou potřeba ve Středočeském kraji.
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem