HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dotaz ze dne 03.03.2017 - HSAA-2909-2/2017

Odpověď na dotazy dle § 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. 

1)

 Hlavní pozornost v rámci vzdělávání obyvatelstva v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva, realizované odborem ochrany obyvatelstva a krizového řízení, je soustředěna na vzdělávání dětí a mládeže, které HZS ČR považuje za základní pilíř přípravy obyvatelstva. Probíhá rovněž program školení žáků a učitelů škol v zónách havarijního plánování a velká pozornost je rovněž věnována přípravě učitelů, a to realizací akreditovaného vzdělávacího programu pro učitele základních škol. 

Průběžně byly pořádány přednášky pro aktivní populaci, seniory a osoby invalidní a se zdravotním postižením. Několikrát se příslušníci HZS hl. m. Prahy účastnili s preventivně zaměřenými vstupy televizního vysílání. 

Příslušníci odboru prevence poskytují odborné konzultace jak na úseku stavební prevence, tak kontrolní činnosti. A to telefonicky, dále konzultace přímo v kancelářích,  také při závěrečných kontrolních prohlídkách (kolaudacích) a při požárních kontrolách. Příslušníci prevence přednášejí sborům dobrovolných hasičů, studentům na vysokých školách, přednášejí na odborných  konferencích a odborným skupinám jako např. Profesní komora požární ochrany.

2)

HZS hl. m. Prahy meetingy neorganizuje, v případě, že je osloven zájemcem, po domluvě  zajistí akci lektorsky a technicky dle potřeb objednatele a tematického zaměření.

3)

Při akcích, pořádaných pro veřejnost, je využíván stánek s logem HZS hl. m. Prahy, ve kterém disponují příslušníci materiály, které jsou určeny pro širokou veřejnost. Jedná se o testy s problematikou  požární ochrany  a ochrany obyvatelstva, se zaměřením na chování člověka při mimořádných událostech. Dále jsou využívány různé hry a soutěže pro děti a mládež. Součástí vybavení jsou také vybrané technické a ochranné prostředky, které si mohou účastníci vyzkoušet (hasičské přilby, zásahové obleky, ruční hasicí přístroje, vyváděcí kukly atd.) Zájemcům jsou určeny také letáky s problematikou požární ochrany a zásad bezpečnosti.

4)

Pro akce na veřejnosti je nutné zajistit stánek, jeho vybavení a zázemí, dále propagační a výukové materiály a samozřejmě personální zajištění příslušníky, kteří jsou proškoleni v problematice vzdělávání.

5)

Na webových stránkách HZS hl. m. Prahy  jsou zveřejňovány informace a data, týkající se výkonu státního požárního dozoru, dále statistiky požárů a preventivní rady a doporučení, týkající se požární ochrany  (např. rady a doporučení týkající se topné sezony, jarních požárů v přírodním prostředí, problematika požární bezpečnosti bytových domů,  požáry v domácnostech – jejich příčiny atd. Často jsou tato data následně použita na nejrůznějších webových stránkách – obce, sdružení..., v  tištěných denících a nebo použita v reportážích televizních a rozhlasových).

Tento způsob zveřejňování informací, které se týkají lidí osobně, považujeme za jednu z cest, která vede i k prohloubení zájmu o požární ochranu. 

6)

Dospělé obyvatelstvo nad 18. let věku neprojevuje o problematiku PO výrazný zájem, vyjma oblasti výše uvedené stavební prevence a Dnů otevřených dveří na hasičských stanicích.

7)

Pokud se týká zájmu o spolupráci s příslušníky HZS hl. m. Prahy s dospělou veřejností v produktivním věku, zájem je nízký.

vytisknout  e-mailem