HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vysočinu trápí velká voda

Průběžně aktualizovaná tisková zpráva k zásahům v souvislosti s vydatným deštěm na Vysočině. 

Aktualizace stavu k 17:30 hod dne 25. června 2013:
 
Na dvou vodních tocích na Vysočině platí třetí stupeň povodňové aktivity
25. 6. 2013 (17:30)
 
Dnes odpoledne členové Povodňové komise Kraje Vysočina vyhodnotili aktuální stav ohrožení povodněmi na území regionu. Oproti ranní prognóze pomaleji stoupají průtoky ve vodních tocích. Třetí stupeň povodňové aktivity zůstává nadále vyhlášen na řece Doubravě v Bílku a také na Zlatém potoku v Dobroníně na Jihlavsku. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity mohou lokálně dosáhnout i další řeky, zejména v severní a severozápadní části kraje např. Sázava. „Hasiči od včerejšího rána do této chvíle zasahovali u 123 událostí. Odstraňovali popadané stromy, čistili ucpané kanalizace, čerpali vodu ze zatopených sklepů a plnili pytle s pískem na stavbu protipovodňových zábran,“ uvedl Petr Beneš, ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.
 
Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek v souvislosti s intenzivními srážkami upozorňuje veřejnost na výskyt možných vývratů stromů nejen v lesích, ale i v zahradách nebo sadech. „Důvodem je značné podmáčení půdy na území celého kraje. Opatrnost je na místě,“ apeluje na veřejnost Jiří Běhounek. Voda v kraji zatopila i některé komunikace. Neprůjezdné jsou v tuto chvíli trasy mezi obcemi Víska – Maleč, Křižánky – Milovy, Borovnice – Lačnov. Tyto obce jsou přístupné po jiných komunikacích. Most v Ronově nad Sázavou už nehrozí zřícením.
 
Jitka Svatošová, tisková mluvčí Povodňové komise KV, tel.: 724 650 123
Petra Musilová, tisková mluvčí HZS Kraje Vysočina, tel.: 728 112 235
 
 
Stav k 16:30 hod dne 25. června 2013:
 
Počet zásahů v souvislosti s počasím se v Kraji Vysočina od včerejšího rána vyšplhal na 114. V současné chvíli (stav k 16:30 hod) zasahují hasiči u 24 událostí. Nejvíce událostí jsme celkově zaznamenali na Žďársku – 29 a na Havlíčkobrodsku – 28.Třetí stupeň povodňové aktivity i nadále platí na řece Doubravě v Bílku a také na Zlatém potoce v Dobroníně. Právě v Dobroníně v tuto chvíli místní jednotka sboru dobrovolných hasičů plní pytle pískem a bude z nich stavět protipovodňovou hráz, která by měla od vody z rozvodněného potoka ochránit areál místní soukromé firmy. V posledních třech hodinách zasahovali hasiči například v Čenkově, kde čerpali vodu ze zatopeného sklepa rodinného domu nebo v Měříně, kde na ně čekal stejný zásah v rodinném domě na ulici Zahradní.
 
Stav k 13:00 hod dne 25. června 2013:
 
Počet zásahů v Kraji Vysočina od včerejšího rána dosáhl osmi desítek. Do terénu na jejich řešení bylo dosud nasazeno 78 jednotek hasičů.   Jen v tuto chvíli hasiči zasahují v kraji u 28  událostí, na jejichž řešení se aktuálně  podílí 35 jednotek hasičů. V Ronově nad Sázavou se hasičům podařilo pročistit koryto řeky a i nadále vodní tok hlídají. Třetí stupeň povodňové aktivity, tj. stupeň ohrožení i nadále platí na Zlatém potoku v Dobroníně a vyhlášen byl také v Bílku.  Hlavně na Žďársku stále hasiči  plní pytle s pískem jako ochranu před velkou vodou. Stavba protipovodňových hrází byla nutná ve Velkém Meziříčí, Velké Losenici, Herálci, Kulíku, Svratce, Sněžném a také na rozvodněném potoku v Polné na Jihlavsku.
 
Stav k 11:00 hod dne 25. června 2013:
 
Od deváté do jedenácté hodiny dopolední vyjížděli hasiči v našem kraji k dalším dvěma desítkám událostí v souvislosti s deštěm. Celkový počet událostí tak od včerejšího rána překročil šest desítek. Největší problém v současné chvíli představuje most v Ronově nad Sázavou, který je ve špatném technickém stavu a kvůli vzestupu vodní hladiny hrozí jeho zřícení. Na místě v tuto chvíli zasahují jak dobrovolní hasiči z Přibyslavi, tak také profesionální hasiči z Havlíčkova Brodu, včetně členů  lezecké skupiny.  Na ochranu před velkou vodou stále hasiči budují provizorní protipovodňové hráze ve Velkém Meziříčí, Velké Losenici, Sněžném, Herálci, Kuklíku, Svratce a Polné. V Dobroníně na Jihlavsku vyhlásil starosta obce třetí stupeň povodňové aktivity na Zlatém potoce, který protéká přímo obcí. Komplikace jsme zaznamenali také na komunikacích, kde plynulé dopravě  bránily popadané stromy – zasahovat hasiči museli například na komunikaci u obce Zahrádka na Třebíčku nebo u Bezděkova na Havlíčkobrodsku.

 

 

Stav k 09:00 hod dne 25. června 2013:
 
V průběhu uplynulých dvou hodin zasahovali hasiči na Vysočině u dalších 14 událostí. Celkový počet událostí spojených s vydatným deštěm se tak od včerejšího rána vyšplhal na čtyři desítky. Nejčastěji zasahovali hasiči dosud na Žďársku – 12 událostí. I v průběhu uplynulých dvou hodin jednotky nejčastěji likvidovaly popadané stromy z komunikací. Vodní toky se rozvodnily  na Žďársku. Na velkou vodu a s ní spojené komplikace se začali připravovat v Herálci , Velkém Meziříčí a v obci Sněžné. Právě na těchto místech hasiči plní pytle s pískem a stavějí protipovodňové hráze. Na stavbě protipovodňové hráze ve Velkém Meziříčí na ulici Třebíčská pracují hned čtyři jednotky hasičů. Rozvodnil se také potok na ulici Tyršova v Polné, i tady hasiči na ochranu okolí začali plnit pytle pískem a stavět hráz.
 

Stav k 07:00 hod dne 25. června 2013:

Vydatný déšť od včerejšího rána trápí Vysočinu a přidělává práci i hasičů, kteří museli zasahovat již v 23 případech. Nejčastěji jednotky požární ochrany odstraňovaly stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Takto museli hasiči zasahovat například u Radňovic na Žďársku, Ledče nad Sázavou, Jitkova na Havlíčkobrodsku nebo Lesonic na Třebíčsku. Vodu ze zatopených sklepů čerpali hasiči například v Bílku na Havlíčkobrodsku nebo ve Stržanově na Žďársku. Nejčastěji vyjížděli hasiči na Žďársko – 7 událostí. Všechny události se zatím obešly bez zranění osob.

 

 

 

vytisknout  e-mailem