HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyšetřovatelé ukončili šetření požáru tiskárny v Prostějově

Po pěti měsících ukončili vyšetřovatelé hasičů spolu s policisty šetření lednového požáru v tiskárně v Prostějově. 

Požár vznikl 28. ledna 2018 ráno a bojovalo s ním devět jednotek hasičů. Již v době příjezdu prvních hasičů na místo události bylo zřejmé, že půjde o rozsáhlý požár. Objekt byl sestaven z několika unimobuněk, celá budova byla silně zakouřená, nebylo poznat, kde všude se již požár rozšířil. Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik proudů vody ze všech čtyř stran objektu, velitel zásahu si na místo vyžádal také vysokotlaké řezací zařízení Cobra, které usnadnilo likvidaci plamenů. Protože požárem byl zasažen celý objekt i v sendvičových konstrukcích, hrozilo riziko propadení podlah 2. nadzemního podlaží a zvláště plechové střechy. Hasiči proto zásah prováděli z vnější strany objektu po nastavovacích žebřích a za pomoci automobilového žebříku.

V průběhu likvidačních prací hasiči rozebírali střešní a stropní konstrukce a dohašovali skrytá ohniska požáru. Po závěrečném průzkumu termokamerou se hasiči vrátili zpět na základny.

Po vychladnutí požářiště nastoupili druhý den na místo vyšetřovatelé. Společně s vyšetřovateli hasičů byl na místo přizván i psovod s policejním psem na vyhledávání akcelerantů a odborníci z OKTE (odbor kriminalistické techniky a expertíz).

Na základě posouzení všech zjištěných skutečností byl požár uzavřen se dvěma možnými příčinami vzniku, a to úmyslné zapálení neznámým pachatelem a technická závada na elektroinstalaci.

Výše škody byla vyčíslena na 4 500 000 Kč.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: vladimira.hacsikova(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem