HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyšetřovatel, ten tvrdý chleba má

Jedním z mnoha úkolů prevence u hasičů je pátrat po příčině vzniku požáru. Tuto práci dělají takzvaní vyšetřovatelé požárů. Jejich hlavním úkolem je zjistit, proč začalo hořet. Zní to sice velmi jednoduše, ale jednoduché to jistě není. Vypátrat příčinu vzniku požáru obnáší spoustu a spoustu drobné práce, která není příliš vidět.

 Před tím, než se stanete hasičským vyšetřovatelem, musíte projít několika stupni speciálního výcviku. Výcvik vám sice zajistí teoretické znalosti, ale dobrého a schopného vyšetřovatele vyškolí jen hodiny a hodiny praxe.

Služba vyšetřovatele u hasičů se zajišťuje nepřetržitě 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Vyšetřovatelé požárů jsou neustále v pohotovosti na telefonu, po jeho oznámení musí okamžitě vyjet a hlavně k němu musí vůbec trefit. Zní to asi trošku nelogicky, možná i úsměvně, ale zaručuji, že pokud vás někdo probudí půl hodiny po usnutí po náročném dni, tak netrefíte ani do koupelny, podotýkám, že své vlastní. S tím souvisí i použití tyče jako skluzu pro urychlení cesty do garáže. To jistě znáte z filmů, že hasiči jezdí po tyči. Jakkoliv je tato činnost přes den automatická, v noci, navíc necelou minutu po probuzení, se to zdá jako skočit světový rekord do dálky a následně se propadnout někam o 5 metrů níž.

Nicméně zdárně jsme se dostali až do vyšetřováckého auta a teď se již „pouze“ celou cestu k požáru držet za houkající cisternou (to je ten lepší případ). Horší situace nastává, pokud vyjíždí hasiči z jiné stanice,

hrnce.jpg
než na které je vyšetřovatel, nebo vyšetřovatel vyjíždí z pohotovosti z domu. To si potom musí hledat cestu sám. Asi si řeknete, že to dnes, v době moderních technologií, satelitů, navigací, GPS apod., nemůže být přece žádný problém, ale zkuste si jet v zimě v noci doprostřed lesa na požár hájovny, kdy jediné orientační body jsou stromy, a ty vypadají všechny stejně. Navigace již samozřejmě nefunguje, vy vůbec nevíte, kde jste a operační středisko, centrální mozek zásahu, to také netuší. I přesto jsem ještě neslyšel, že by se někdy někam nějaký vyšetřovatel nedostal, třebaže musel použít běžky. Na místě požáru zjišťuje vyšetřovatel především příčinu jeho vzniku, proč tedy vlastně začalo hořet. Tato činnost zahrnuje zdrcující množství informací z různých zdrojů, které musí nějak získat (např. majitele, popis objektu, škodu, co se dělo před požárem, co se dělo při něm a co po požáru, zda byly dodrženy veškeré povinnosti stanovené zákonem, zda fungovala všechna požárně bezpečnostní zařízení tak, jak měla a zda se požár choval tak, jak „předpověděli“ páni projektanti). A toto je pouze zlomek informací potřebných k tomu, aby se vyšetřovatel dopátral příčiny. Na místě požáru, při šetření a při uzavírání případu je nezbytná spolupráce s Policií ČR, kdy si navzájem předáváme zjištěné informace. Někdy se stane, že příčina není jednoznačná, a tak může vyšetřovatel využít i specializované pracoviště, např. na chemické rozbory odebraných vzorků, elektrotechnické expertízy výrobků a instalací nebo třeba psa, který dokáže najít použité hořlaviny.

Jak se vyšetřovatel vrátí od požáru, všechny získané informace, data a údaje dá dohromady a zmodeluje do nějaké přijatelné formy, která se nazývá Spis o požáru. Jedním z důležitých výstupů činnosti vyšetřovatele je zpracování každého požáru do celostátní statistické databáze, jejíž výstupy dokáží odhalit např. nebezpečný výrobek nebo činnost, na kterou se následně mohou zaměřit další hasiči na prevenci.

Práce vyšetřovatele je velice náročná a nemůže ji dělat každý. Je to však práce velice zajímavá, rozmanitá a podnětná. Dlouholetí vyšetřovatelé ji mají rádi. Musí, jinak by to věčné setkávání s lidmi v krizových životních situacích dlouho nevydrželi.

Patrik Pirkl
vyšetřovatel

vytisknout  e-mailem