HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyšetřování potvrdilo, že zámek v Horním Maršově byl zapálen úmyslně

Úmyslné zapálení jako příčina srpnového požáru maršovského zámku, při kterém vznikla škoda asi 5 milionů korun, byla od začátku jedna z nejpravděpodobnějších verzí vyšetřovatelů. Tento závěr potvrdilo nyní i policejní vyšetřování. 

Posun v policejním vyšetřování v případu požáru zámku v Horním Maršově.

P Horní Maršov (4).jpgZásah při požáru zámku v Horním Maršově v číslech:

  • 105 zasahujících hasičů (13 profesionálních, 92 dobrovolných)
  • 12 jednotek požární ochrany
  • 12,5 hodiny trvající zásah
  • 232,7 tisíc litrů vody
  • 11 nasazených C proudů, 2 proudy vysokotlaké vody, 2 lafetová proudnice z plošiny a žebříku
  • 4 zřízená čerpací stanoviště
  • 35°C horko
  • 4 lehká zranění hasičů

Hlášení o požáru přijalo krajské operační a informační středisko v neděli 19. srpna v 04:54 hod. s tím, že hořet začalo asi v 04:20 hod. Okamžitě byly na místo události vyslány první jednotky požární ochrany a další složky IZS. Hasební zásah byl zahájen v 05:01 hod. a až do oznámení likvidace trval přes dvanáct hodin. Během toho byl postupně vyhlášen druhý a posléze i třetí stupeň požárního poplachu. Jako první byla na místě dobrovolná jednotka z Horního Maršova, jejíž zbrojnice je vzdálena jen několik desítek metrů. Postupně se na místě události v průběhu celého dne vystřídalo 12 jednotek požární ochrany a 105 profesionálních i dobrovolných hasičů.

Požárem byla zcela zničena střešní konstrukce zámku po celém jeho obvodu. Dále plameny poškodily půdní vestavbu a dvě věže zámku. Oheň se podepsal i na části stropů v druhém nadzemním podlaží všech křídel zámku. Přímá škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 5 milionů korun, přičemž se podařilo uchránit hodnoty ve výši 6 milionů korun.

Na místo požáru se dostavili vyšetřovatelé HZS Královéhradeckého kraje územní odbor Trutnov i policejní kriminalisté, kteří ohledáním zjistili, že požár se šířil rychle ze zadní, severovýchodní strany půdy a postupně zasáhl východní, západní a jako poslední jižní část půdy bývalého zámku. Už od začátku se zdálo překvapivé, s jakou rychlostí a intenzitou požár postupoval.

"Požár vznikl na severovýchodní straně zámku, úmyslně byl založený v odlehlejší části, aby se na něj přišlo co nejpozději a vznikla značná škoda. Jeho intenzita byla veliká, rychle postupoval a šířil se po celém obvodu půdního prostoru bývalého zámku. Ve vnitřních prostorách pod ohniskem požáru byl cítit zápach hořlavých kapalin," popsal vyšetřovatel hasičů npor. Libor Halouzka.

Postupně byly na několika místech odebrány vzorky, které byly podrobeny expertíze v chemické laboratoři Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. Výsledky expertízy potvrdily přítomnost látek podporujících hoření.

Zdolání požáru nebylo pro hasiče vůbec jednoduché, zásah komplikovaly ztížené klimatické podmínky. Venku panovala přes den teplota kolem 35°C, navíc intenzita požáru byla taková, že sálavé teplo působilo až do vzdálenosti 40 m od objektu. Během více než dvanáctihodinového zásahu bylo nutné pravidelné střídání zasahujících hasičů, aby nedošlo k jejich fyzickému vyčerpání, což se v jednom případě stalo.

Další překážkou při provádění hasebních prací byl zásah v samotném půdním prostoru zámku. Ten byl velmi členitý, a pod zborcenou střešní krytinou se navíc nacházela skrytá ohniska. Během hašení požáru docházelo k pádu částí krovů i střešní krytiny a hasiči byli nuceni dodržovat bezpečnou vzdálenost od objektu, aby nedošlo ke zranění.      

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Horního Maršov, Pece pod Sněžkou, Mladých Buků, Černého Dolu-Čisté v Krkonoších, Svobody nad Úpou, Žacléře a Rudníku-Arnultovic. Dlouhotrvající zásah si vyžádal v průběhu dne přítomnost dalších jednotek. Na pomoc tak dorazili další dobrovolní hasiči z Pilníkova, Havlovic, Úpice a Hajnice.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

P Horní Maršov  (1)

P Horní Maršov (1) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (2)

P Horní Maršov (2) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (3)

P Horní Maršov (3) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (4)

P Horní Maršov (4) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (5)

P Horní Maršov (5) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (6)

P Horní Maršov (6) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (7)

P Horní Maršov (7) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (8)

P Horní Maršov (8) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (9)

P Horní Maršov (9) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (10)

P Horní Maršov (10) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (11)

P Horní Maršov (11) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (12)

P Horní Maršov (12) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (13)

P Horní Maršov (13) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (14)

P Horní Maršov (14) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (15)

P Horní Maršov (15) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (16)

P Horní Maršov (16) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (17)

P Horní Maršov (17) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (18)

P Horní Maršov (18) 

Detailní náhled

P Horní Maršov  (19)

P Horní Maršov (19) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem