HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výměna stráží. Nový vyprošťovací automobil nahradí letitého předchůdce

(24. 4. 2017) V nejbližším období bude do služby u HZS Zlínského kraje zařazen nový vyprošťovací automobil na podvozku Scania G 480 CB 8x6 pořízený z prostředků získaných z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. 

Vyprošťovací automobil ( VYA) dodala zlínským hasičům společnost KOBIT – THZ s.r.o. Slatiňany. Po zaškolení obsluh bude vozidlo sloužit na stanici profesionálních hasičů Otrokovice, kde nahradí svého letitého předchůdce VYA – S3 TATRA 815. Nákup vozidla byl financován z prostředků Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů v celkové výši 13 270.070 korun.

Jedná se o vyprošťovací automobil kategorie podvozku 1 (silniční), hmotnostní třídy S (těžký) v rozsahu vybavení požárního příslušenství – speciálním rozšířeném. Kabina vozidla je vybavena dvěma sedadly (velitel a strojník) s pneumatickým odpružením s možností nastavení váhy a výšky řidiče a s nastavitelným opěradlem s integrovanou opěrkou hlavy a bezpečnostními pásy. Za sedadly je prostor pro uložení požárního příslušenství a osobních ochranných pomůcek. Kabina je vybavena topením nezávislým na chodu motoru a jízdě.

Vozidlo je vybaveno dieselovým, šestiválcovým, řadovým motorem o výkonu 353 kW/2400Nm EURO-5 SCR s omezovačem rychlosti.

Nástavba je tvořena hydraulickým nakládacím jeřábem FASSI F820RA.2.27 xhe-dynamic s nosností nejméně 20t. Při plném vyložení nakládacího jeřábu 18 metrů je nosnost nejméně 2 700kg. Jeřáb je vybaven manuálním nebo dálkovým bezdrátovým ovládáním s plnou funkčností do vzdálenosti nejméně 50 m. Vozidlo je dále vybaveno dvěma navijáky s délkou lan nejméně 50m. Lanové navijáky lze ovládat dálkově bezdrátovým ovládáním nebo lze ovládání připojit kabelem o délce 10m k VYA. Vozidlo je také vybaveno opěrami pro použití jeřábu i vyprošťovacích navijáků a úložnými prostory s potřebnou výbavou.

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem