HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výkon hasičů ocenili i speleologičtí záchranáři

(20.3.2017) V sobotu 18.3.2017 se v jeskynní lokalitě Moravského krasu – Hluboký závrt na Blanensku uskutečnil speciální výcvik profesionálních hasičů a speleologů. 

Výcvik se uskutečnil na základě dohody profesionálních hasičů s Českou speleologickou společností – Speleologickou záchrannou službou. Celodenního zaměstnání se mimo profesionálních hasičů z dalších krajů zúčastnila i čtveřice zlínských profesionálů.

Cílem zaměstnání bylo procvičit pohyb v jeskynních systémech a dále vyhledání, ošetření a záchranu osoby včetně jejího transportu z jeskynního systému. V první fázi výcviku sestoupili hasiči společně se záchranáři do prostoru, kde se nacházela zraněná osoba. V druhé fázi hasiči poskytli zraněné osobě předlékařskou pomoc, zabalili ji do tepelného zábalu a zafixovali na transportní nosítka. Poté následovalo vyproštění osoby z jeskyně.

Jednotlivým týmům se podařilo figuranta dostat do péče zdravotníků na povrchu za rovnou hodin,což bylo dohlížejícími speleologickými záchranáři hodnoceno jako velmi dobrý výkon.

Obdobné výcviky profesionální hasiči ze Zlínského kraje už prováděli i v minulosti, a to například v lokalitě propasti Macocha, přesto jim sobotní zaměstnání přineslo mnoho nových zkušeností. 

Autor: por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem