Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výjezdy hasičů během uplynulé noci kvůli silnému větru

10. 3. 2019 (Nicole Zaoralová) - Nad Českou republikou se během včerejší noci přehnal silný vítr, který především lámal větve stromů a ničil střechy domů. 

Díky tomuto silnému větru hasiči vyjížděli převážně k popadaným stromům a větvím. Největší nárůst počtu událostí byl mezi 22,00 hodinou a půlnocí, kdy hasiči vyjeli ke 214 případům. Pro srovnání, dlouhodobý denní průměr je 163 technických pomocí za 24 hodin. 

Od půlnoci do 4,00 hodiny ranní vyjeli hasiči k dalším 122 technickým pomocem a od 4,00 do 7,00 hodiny se již situace uklidnila a hasiči vyjížděli k 32 případům.

Do půlnoci vyjížděli hasiči nejvíc v kraji Středočeském, Ústeckém, Libereckém a Pardubickém. Po půlnoci, jak se vítr hnal přes Českou republiku, pak nejvíc výjezdů zaznamenal Kraj Vysočina, Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský.

Většina výjezdů byla spojena s pádem stromů na komunikace, železnici, chodníky a jiná veřejná prostranství. Tyto výjezdy zpravidla nejsou časově náročné. Hasiči s využitím motorových pil provedou dočasná zabezpečení, pořezáním, prořezáním a úklidem. Kromě popadaných stromů a větví vyjížděli hasiči k několika případům utržených střešních krytin, které hrozily pádem. Například v Mostkovicích na Olomoucku museli hasiči rozebrat větrem poničenou plechovou garáž. Tu vítr celkově poničil a nebezpečně se pohybovala po ulici. Hasiči pro celkové rozebrání museli použít rozbrušovací pilu.

Hasiči budou v odstraňování následků silného větru pokračovat i během dneška, jak budou lidé po noci zjišťovat škody a nahlašovat je na  operační střediska.



kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem